Može li srce biti slomljeno?

virtualna 13.02.2024

Stiglo nam je i Valentinovo! Svugdje oko nas su srca, a naš dr. Nikola podsjeća kako srce doista može boljeti i biti slomljeno.

Bolovi povezani sa zdravljem srca obično se šire u lijevo i/ili desno rame, prste ili bradu. Bolovi u predjelu prsa nisu ugodni, niti su nešto što treba ignorirati. Donosimo najčešće uzroke bolova u području prsa.

Angina pectoris

Angina pectoris doslovno znači “bol prsišta” i odnosi se na tupe bolove u predjelu prsa, koji se mogu širiti tijelom. Razlikujemo tri vrste:

  • Stabilna angina pectoris
  • Nestabilna angina pectoris
  • Prinzmetalova angina pectoris

Zaduha 

Bolove u prsima može uzrokovati i zaduha, odnosno osjećaj da nije moguće udahnuti do kraja. Zaduha se može javiti kao simptom zatajenja srca, ali i kao simptom nekih drugih zdravstvenih stanja. I neka druga stanja mogu uzrokovati bolove u prsištu i otežano disanje, a uglavnom se javljaju tijekom ili nakon intenzivnih stresnih događaja.

Napad panike

Osim osjećaja kako ne možemo u potpunosti udahnuti te bolova u prsima, napad panike karakterizira i intenzivan osjećaj straha i nemoći. Uglavnom se javlja povezano s nekim intenzivnim stresnim događajem, odnosno nakon nekog intentzivnog stresnog događaja.

Preskakanje srca

Bolove u prsištu mogu uzrokovati i palpitacije, odnosno osjećaj preskakanja srca. Tijekom palpitacija, može se činiti kako srce želi iskočiti iz prsišta. Kada se one jave, teško je prestati opažati preskakanje srca, što doprinosi začaranom krugu briga vezanih uz zdravlje srca.

Sindrom slomljenog srca

Da, srce doista može biti slomljeno! Takotsubo kardomiopatija je stručan naziv za bolove uzrokovane intenzivnim osjećajima. Ovog Valentinova čuvajte zdravlje svog srca i naravno, pripazite kome ga poklanjate!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.