Multipla skleroza: Dijagnoza i liječenje

virtualna 25.09.2023

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest od koje boluje više od tri milijuna ljudi, što ju čini globalnim izazovom. Statistički gledano, žene obolijevaju čak dva puta češće od muškaraca, a kod većine se znakovi bolesti javljaju između 20. i 45. godine. O simptomima smo s neurologom Ivanom Adamecom već razgovarali, a sada je došao red na dijagnozu i liječenje multiple skleroze:


Dijagnoza multiple skleroze

Dijagnoza multiple skleroze (MS) postavlja se kod osoba koje iskazuju određene simptome koji pobuđuju sumnju na ovu bolest. Prvi korak u procesu dijagnostike je klinički pregled radi verifikacije tih simptoma i pronalaženja znakova oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Ako se utvrdi prisutnost takvih znakova, ključna dijagnostička metoda je magnetska rezonanca, uglavnom mozga, a ponekad i leđne moždine, ovisno o simptomima. Cilj je utvrditi postoje li lezije koje su tipične za MS i imaju specifičan izgled.

  • Važno: Nije svaka promjena na MRI-u multipla skleroza, već se traže jasno definirane lezije koje prate karakterističnu kliničku sliku.

Dodatno, lumbalna punkcija igra važnu ulogu u postavljanju ispravne dijagnoze. Ova procedura uključuje uzimanje uzoraka likvora, tekućine koja se nalazi u mozgu, kako bi se potražile eventualne upalne promjene.

Također, provode se i evocirani potencijali, koji prate kako se podražaji poput vida, sluha ili osjeta prenose kroz mozak. Ovo pomaže u otkrivanju problema u provođenju impulsa od periferije do centara u mozgu, što može varirati od osobe do osobe. Vrijeme od prvih simptoma do postavljanja ispravne dijagnoze MS-a može biti varijabilno. Ključno je obaviti klinički pregled kod osoba s određenim simptomima kako bi se brže identificirala bolest, osobito ako su simptomi izraženi ili teški.

Multipla skleroza i geni

Uzroci MS-a nisu potpuno poznati, ali vjeruje se da je rezultat interakcije genetske predispozicije i određenih okolišnih čimbenika. Iako nije nasljedna bolest u užem smislu, prisutnost MS-a u obitelji, osobito u prvom koljenu srodstva, povećava rizik.

Razni faktori, poput infekcije Epstein-Barr virusom, niske razine vitamina D, prekomjerne težine i pušenja, mogu povećati rizik od razvoja MS-a. Međutim, ti faktori sami po sebi nisu dovoljni za razvoj bolesti.

Liječenje

Postoji širok spektar lijekova koji se koriste u liječenju različitih oblika MS-a, uključujući tablete, potkožne injekcije i infuzije. Izbor terapije ovisi o stadiju bolesti i prezentaciji simptoma.

Cilj liječenja je sprečavanje budućih oštećenja i razvoja novih lezija i simptoma. Važno je započeti liječenje što je prije moguće nakon postavljanja dijagnoze kako bi se maksimalno sačuvala funkcija mozga i kontrolirali simptomi.

Nema lijeka koji može izliječiti već nastalo oštećenje središnjeg živčanog sustava. Stoga su terapije usmjerene na sprječavanje budućih oštećenja i poboljšanje kvalitete života osoba koje boluju od MS-a.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.