Najvažnije osjetilo-sluh

virtualna 24.01.2022

Svaku zimu stihovi popularne Mariah Carey ulaze u naše uho, na temelju čega naš mozak zaključuje kako nam se približavaju božićni blagdani. I sve se to događa u malenim dijelićima sekunde.

No jeste li se ikada zapitali što se događa u našem uhu i mozgu u procesu donošenja takvog zaključka? Što je zapravo sluh i kako slušamo?

Najvažnije osjetilo

Uho

Prvi kontakt sa zvukom je naš organ sluha. Čine ga:

  • Vanjsko uho: uška i ušni kanal ili zvukovod
  • Srednje uho
  • Unutarnje uho

Nakon obrade zvuka u organu sluha, on se nastavlja obrađivati i povezivati s drugim podražajima u različitim dijelovima mozga, na temelju čega se dobiva puni smisao onog što čujemo.

Važnost sluha

Sluh je najvažnije osjetilo i njegov nedostatak umanjuje kvalitetu života. Jedna od razloga je komunikacija. Sluh nam omogućuje da komuniciramo s drugima. Sposobnost slušanja i razumijevanja govora omogućuje nam da primamo informacije, sudjelujemo u razgovorima, razmjenjujemo ideje i izražavamo svoje misli. Naime, sluh je ključan za razvoj jezika i socijalne interakcije. Sigurnost je još jedan od razloga zašto sluh najvažnije osjetilo. Time nam je omogućeno da čujemo zvukove koji ukazuju na opasnost. Orijentacija u prostoru, učenje i razvoj, također igraju ulogu u svakodnevnom životu. No, što kada najvažnije osjetilo ne fukncionira kako treba?

Oštećenje sluha ubrajamo u jedno od najčešćih prirođenih oštećenja, koje se može utvrditi i do svakom trećem novorođenom djetetu na 1000 novorođenih. Osim što je sluh zaslužan za provedbu zvuka, važan je i u percepciji zvuka i govora. Naš slušni aparat sudjeluje i u održavanju ravnoteže tijela i orijentacije u prostoru. Važnost sluha je stoga izrazita i za komunikaciju i za kvalitetu života svakoga od nas.

Naš dr. Nikola pojašnjava kako teškoće sluha možemo opisati kao provodnu, odnosno zamjedbenu gluhoću, a postoje slučajevi i mješovite nagluhosti.

Još korisnih informacija o našim osjetilima pronađite u ordinaciji Uho-Grlo-Nos.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.