Novogodišnje odluke

virtualna 22.01.2022

Početkom godine često donosimo novogodišnje odluke kojima se nadamo promijeniti cjelokupni životni stil. Osim što je takve odluke gotovo nemoguće ostvariti, rijetko ih se pridržavamo duže od nekoliko tjedana, odnosno ponekad niti ne započnemo s njihovim ostvarivanjem.

Razgovarali smo s farmaceutkinjom Marinom Marušić Fojs o najčešćim novogodišnjim odlukama zbog kojih se obično traži savjet u ljekarnama. Pojašnjava kako ljekarnici mogu pomoći, ali i što je na svakome od nas kada poželimo slijediti mantru nova godina, nova ja”. Podsjeća kako ne postoji jedno rješenje za sve nas te daje savjete za sve dobne skupine.

Postavljanje ciljeva

Jedan od glavnih razloga zašto nam teško ide promjena navika leži u tome da nismo dobro postavili što želimo postići. S druge strane, nekad se fokusiramo na “krive razloge” zašto nešto želimo ostvariti, koji nam nisu niti bliski niti, u konačnici, bitni. Ono što je najčešće pogrešno postavljeno jest to kako ćemo doći do nekog cilja. Nekad nam nedostaje znanja i osobnih resursa da postignemo zacrtano, a nismo niti sigurni kome se obratiti.

Kod postavljanja ciljeva, potrebno je definirati sljedeće:

  1. Važno je cilj oblikovati vrlo specifično. Primjerice, odluka da ćemo “prestati pušiti” je vrlo neodređena, no odluka “iz tjedna u tjedna ću smanjivati broj cigareta” je prilično specifična.
  2. Ovu odluku ćemo moći mjeriti, tako da ćemo svaki tjedan moći točno izbrojati broj cigareta, ali i uštedu u novčaniku.
  3. Za razliku od prestanka pušenja, smanjenje broja cigareta iz tjedna u tjedan je lakše ostvarivo. Ovdje se možemo osvrnuti i na vlastite resurse – jesu li dovoljni ili je potrebno potražiti pomoć bliske ili stručne osobe.
  4. Dobro je shvatiti zašto nam je ostvarivanje ove odluke relevantno, što je isto dobro što specifičnije defnirati. Dakle, ne “zbog zdravlja”, nego zbog konkretnih razloga. To je primjerice lakši uspon stubama, bolje doživljavanje okusa te ugodniji miris u domu.
  5. Potrebno je definirati i vrijeme u kojem planiramo ostvariti ovu odluku. Primjerice, četiri tjedna ćemo postupno smanjivati broj cigareta, a u naredna četiri postepeno pokušavati izdržati pola dana ili dan bez cigarete.

Detaljnije o ovakvom postavljanju ciljeva pročitaj ovdje.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.