Pet najboljih serija s medicinskom tematikom

virtualna 03.07.2023

Volite serije s medicinskom tematikom? TV drame radnjom smještene u razne bolničke odjele bez sumnje atraktivan su televizijski program. Načelnim konceptom slične kriminalističkim serijama poput CSI-eva, NCIS-eva, Zločinačkih umova… Riječ je o konceptu gdje svaka epizoda ima vertikalnu i horizontalnu liniju priče. Vertikalna znači da svaka epizoda ima svoju priču koja se vrti oko likova s epizodnim ulogama i gotovo kao pravilo se u svakoj epizodi vodi borba za život nekoga od tih likova. Horizontalna priča je ona koja se proteže kroz više epizoda i sezona, a prati glavne likove i njihove živote najčešće ispunjene osobnim dramama, i budimo realni, mnogim seksualnim i ljubavnim zavrzlamama. Takav koncept čini se dobro prolazi kod publike.

Zašto nas zanimaju serije s medicinskom tematikom?

Voajerizam

Dodatno, čini se da nas posebno intrigiraju priče o životu liječničkog osoblja. Mnogi tekstovi koji se bave temom fascinacije „doktorskim serijama“ ističu tu dozu voajerizma koju svi pomalo nosimo u sebi. Činjenica je da kada susrećemo doktore, to je najčešće u kratkim vremenskim intervalima kada su nam puno veće brige što se događa u našim životima – nego njihovim. Međutim, kako su oni predstavnici neke za nas „posebne vrste ljudi“ koje percipiramo kao one što imaju „moć nad životom i smrti“, čini se sasvim prirodno da ih želimo skinuti s tog trona i, kada ih ne trebamo, promatrati kao obične ljude.

Bliske priče

S druge strane, one spomenute vertikalne priče koje se u ovakvim serijama vode oko pacijenata, priče su s kojima se možemo poistovjetiti i s kojima lako suosjećamo. Bolest i smrt dva su univerzalna straha kod velike većine ljudi. TV serije u kojima su ta dva pojma okosnica svake priče – služe kao svojevrstan alat emocionalne desenzitizacije. Još je Aristotel u svoje vrijeme opisao najbolji scenarij tragedije kao onaj u kojemu gledatelj doživljava strah i žaljenje za likove te kroz to doseže jednu vrstu katarze. Televizijske sudbine ljudi u televizijskim bolnicama potiču nas na razmišljanje o sličnim situacijama u kojima smo se sami našli ili o tome kako bismo se ponijeli u sličnoj situaciji.

Najpoznatije serije s medicinskom tematikom

Unatoč velikom broju serija ovoga formata, i sve mlađoj publici, rekli bismo da je u nas najgledanija TV serija smještena u bolnicu – „ER“ to jest „Hitna služba“. S jedne strane zato što je bila među prvima – ako ne i prva te vrste na našim televizijskim kanalima, a s druge strane zbog toga što je jedan od glavnih likova bio Luka Kovač, čiju je ulogu igrao naš Goran Višnjić. Sveukupno je snimljena 331 epizoda tijekom 15 sezona trajanja serije. Hitna služba osvojila je 23 prestižne televizijske nagrade Emmy uključujući i onu za najbolju dramsku seriju 1996. godine, a skupila je sveukupno 124 nominacije za istu nagradu. Osim Gorana Višnjića, ženski dio publike zasigurno je privukla mogućnost gledanja Georgea Clooneyja u medicinskoj uniformi.

„Hitnoj službi“ prethodile su „doktorske serije“: „General hospital“, serija formata sapunice koja je s emitiranjem započela 1963. godine, a emitira se i danas, 58 sezona kasnije. Našoj publici doduše slabo poznata, za razliku od serije M*A*S*H* radnjom smještene u vrijeme američkog rata u Južnoj Koreji. M*A*S*H* je formatom najsličnija sitcomu s dozom crnog humora i jedna je od najbolje ocijenjenih TV serija od Amerikanaca u povijesti.

Na nagovor kolegica u redakciji moramo istaknuti i „Čaroliju“ (Incantesimo) – talijansku TV dramu čija se radnja odvija u bolnici imena Clinica Life u Rimu. Jedna je to od serija čijih smo prvih nekoliko sezona vjerno pratili ljeti na HRT-u. Originalno emitirana je na TV RAI u Italiji od 1998. do 2008. Uspjeli smo naći i intro u seriju pa vas častimo flashbackom djetinjstva.

Serije s medicinskom tematikom u Hrvatskoj

Ne zaboravimo da je i Hrvatska imala najmanje dva pokušaja ostvarenja koncepta „doktorske serije“ u domaćoj produkciji. Zašto pokušaja? Zato što je Naša mala klinika imala dodatnu dimenziju „humoristične serije“, a RTL-ov „KBC“ je izašao u tek nekoliko epizoda. Vjerujem da će se mnogi složiti „na sreću“ jer dokumentaristički format sličan „Krv nije voda“ s lošim pričama i još lošijom glumom nam neće nedostajati u kasnonoćnim i ranojutarnjim reprizama na RTL 2, 20 godina kasnije.

Izdvajamo ove serije s medicinskom tematikom

Odbrojavamo serije s medicinskom tematikom od zadnjeg mjesta:

5. Pripravnik (The Resident)

Serija s relativno nedavnim datumom premijere – siječanj 2018. – predstavlja priče medicinskog osoblja bolnice Chastain Park Memorial. Glavni lik u seriji je dr. Conrad Hawkins, glumi ga Matt Czuchry koji vam je možda poznat kao lik Logana Huntzbergera – Roryne velike ljubavi – u Gilmore Girls. Serija osim klasične radnje u „doktorskim serijama“ ima liniju priče s intrigom otkrivanja mutnih poslova velikih imena u bolnici. Dakako, seks, ljubav, prevare i laži su tu kao začin. (IMDb ocjena 7,7)

4. New Amsterdam

Također jedna od novijih medicinskih drama serija je New Amsterdam koja prati svakodnevni život liječnika iz istoimene bolnice. Glavni lik je novi „medical director“, u našim pojmovima ravnatelj bolnice – dr. Max Goodwin (Ryan Eggold). Dr. Goodwin lik je za kojega je lako navijati jer predstavlja ono što bismo svi voljeli vidjeti u liječnicima – osobu koja je spremna prekršiti pravila kako bi pacijentima osigurao vrhunsku njegu i liječenje. Max je uz to osjećajan i brižan, a dodatno i sam prolazi kroz tešku dijagnozu, liječenje i životnu tragediju. Emotivne, humoristične i dinamične – prve dvije sezone mogu se stream-ati na Netflixu u Hrvatskoj. (IMDb ocjena 8,0)

3. Uvod u anatomiju (Grey’s Anathomy)

Uvod u anatomiju savršen je primjer „doktorskih serija“ o kojima pišemo ovdje. Linija priče prepuna je ljubavnih zavrzlama, seksualnih avantura i životnih drama glavnih likova. U svakoj epizodi imamo najmanje jednog pacijenta za kojega navijamo, a novosti u ljubavnim životima Meredith Grey, McDreamyja, McSteamyja i drugih likova su ono zbog čega se vraćamo. Serija ima i brojne zaokrete slične onima u „Igri prijestolja“ – tko zna zna, tko ne zna nećemo spoilat. Upozoravamo samo da serija ima 17 sezona pa prije gledanja odvažite možete li toliko binge-ati! (IMDb ocjena 7,5)

2. Dr. House (House MD)

Gregory House (Hugh Laurie) jedan je od onih TV likova koje volimo mrziti i mrsko nam ih je voljeti. Okosnica radnje je zapravo njegov karakter cinika, sebične osobe, ali briljantnog uma. Dr. House je dijagnostičar s nekonvencionalnim metodama uspostave dijagnoze, a nerijetko i liječenja. Njegov životni moto je „Svi lažu.“ Kada je horizontalna linije priče u pitanju, ova serija je zapravo priča o ekstremno neobičnom prijateljstvu između Dr. Housa i dr. Wilsona (Robert Sean). Epizode ove serije trenutno se emitiraju na RTL 2 u večernjem terminu. (IMDb ocjena 8,7)

1. Stažist (Scrubs)

Serija je ovo kreatora Billa Lawrencea u kojoj život u bolnici promatramo kroz oči stažista Johna J.D. Doriana (Zach Braff). Riječ je o sitcomu s elementima drame. Kako piše u opisu serije na IMDB: „U nestvarnom svijetu bolnice Sacred Heart J.D. uči o medicini, prijateljstvu i životu.“ Isječci J.D.-jevog lutanja u svijet mašte umetnuti u tok priče specifičnost su ove serije. Dr. Cox (John C. McGinley) i njegovi rant-ovi (brzinom govora Lorelai Gilmore) spadaju u najbolje trenutke serije. Dinamika odnosa J.D.-a i lika domara – Janitor (Neil Flynn) odlično je ostvarenje humora. Serija je osvojila dva Primetime Emmyja, a emitirana je u 8 sezona + 9. sezona koje je svojevrstan spin-off. (IMDb ocjena 8,3)

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.