Pohranjivanje viška hrane

virtualna 30.10.2021

Prema odluci Ujedinjenih naroda, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, kako bi se osvijestio problem otpada od hrane, koji obuhvaća dvije pojave.

Gubitak hrane, odnosno posljedicu neprikladnog rukovanja hranom tijekom proizvodnje, skladištenja, prerade i transporta hrane. Ovaj problem je ipak karakterističniji za zemlje u razvoju. S druge strane, bacanje hrane je problem razvijenog dijela svijeta, a u njemu sudjeluju trgovci, ugostitelji i pojedinci unutar svog kućanstva.

Procjenjuje se kako se godišnje u Hvatskoj stvori čak 97kg otpada od hrane. Osim što je to veliki humanistički problem s obzirom da je dijelu populacije nedostupna kvalitetna hrana, otpad od hrane je i ekološki problem zbog onečišćenja.  Pročitajte više na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Mi vas potičemo da razmišljate o hrani i prehrambenim navikama, u trgovinu idete s popisom za kupnju, a eventualan višak hrane podijelite s dragim osobama ili pohranite za kasniju konzumaciju. Naša nutricionistkinja Andrea Bilandžija savjetuje kako pohraniti ostatke hrane te na što pripaziti kod ponovne konzumacije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.