Pothranjenost

virtualna 25.09.2020

Pothranjenost je stanje kada tijelo ne dobiva dovoljno važnih hranjivih tvari kako bi održavalo normalne funkcije i razvoj. Zamislite to poput nedostatka temeljnih resursa u gradu , poput hrane, vode i drugih ključnih potrepština.

Božidar Vujičić, dr. med., spec. interne medicine, subspec. nefrologije gostuje u ordinaciji upravno na pothranjenosti.  Saznali smo da je pothranjenost reverzibilna promjena koja se da ispraviti adekvatnom nutritivnom potporom. Ističe kako je svaki kronični bolesnik u riziku od proteinsko-energetske pothranjenosti. Pothranjenost je dugoročan nedostatak unosa energija i/ili prehrambenih tvari koji posljedično rezultira promjenom u tjelesnom sastavu koja može dovesti do lošijeg kliničkog ishoda.

Pothranjenost kod pretilih osoba

Osim očito pothranjenih osoba i pretile osobe mogu istovremeno biti pothranjene. No, takva pothranjenost odnosi se na nedostatak vitalno važnih hranjivih tvari. Namirnice se sastoje od mnoštva hranjivih tvari koje možemo konzumirati i koje su nam potrebne kako bi organizam uravnoteženo funkcionirao. Hranimo li se isključivo jednom skupinom namirnica, kroz neko vrijeme dovesti ćemo organizam do deficita nekih hranjivih tvari koje nisu prisutne u takvoj nisko raznolikoj prehrani. Dakle, ako osoba konzumira isključivo pržene krumpiriće i peciva iz pekare u prekomjernoj količini i na taj način unosi više energije nego što joj je potrebno, biti će pretila. Istovremeno, nedostajat će joj bjelančevina koje izgrađuju mišiće pa će tako doći do gubitka mišićne mase, a porasta masne mase. Također, bit će u deficitu vitamina i minerala koji imaju različite fiziološke funkcije u tijelu.

Kod kroničnih bubrežnih bolesnika proteinsko energetska pothranjenost, vrlo je učestala zbog nakupljanja uremijskih toksina koji svojim utjecajem na mozak smanjuju apetit. Zbog toga, uz smanjenu apsorpciju hranjivih tvari, smanjen je i unos, što sve zajedno rezultira nedostatkom hranjivih tvari u organizmu. Također, hemodijalizom smanjuje se koncentracija aminokiselina u krvi zbog čega tijelo poseže za aminokiselina pohranjenim u mišićima.

Kako bi se prevenirao razvitak energetsko-proteinske pothranjenosti, u ovakvim slučajevima, liječnici posežu za enteralnim napitcima. Nutritivna potpora za kronične bolesnike postaje sve aktualnija tema u medicini. Važno je da bolesnici sami postanu svjesni koristi uravnoteženog unosa hranjivih tvari.

U video ordinaciji pronađite detaljnije odgovore na pitanja:

  • Što je to proteinsko-energetsku pothranjenost?
  • Kako se ona dijagnosticira?
  • Kada posumnjati na proteinsko-energetsku pothranjenost?
  • Kako izgleda osoba sa sindromom proteinsko-energetske pothranjenosti?
  • Zašto je ona bitna kod kronične bubrežne bolesti?
  • Koja je uloga enteralne prehrane kod proteinsko-energetske pothranjenosti?

 

 

Ovaj članak sponzorira Abbott

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.