Prva pomoć onkološkim bolesnicama

virtualna 01.06.2022

Suočavanje s dijagnozom raka može izazvati niz osjećaja – iznenađenje, tugu, strah, ljutnju.. Dodatno se može javiti osjećaj besmisla, izgubljenosti, nesigurnosti kako krenuti u liječenju.

Sve Za Nju

Tri žene koje su prošle kroz ovo zbog raka dojke, odlučile su stoga 2008. godine pokrenuti udrugu koja bi pružala informacije, podršku i smještaj ženama koje se nađu u sličnoj situaciji. Danas, gotovo 15 godina kasnije, tu udrugu poznajemo kao centar koji pruža informacijsku, psihološku, nutricionističku i medicinsku podršku onkološkim bolesnicima i članovima njihove obitelji – Sve Za Nju.

Psihologinja Maja Erceg Tušek ispričala je našoj Ivi Kantolić o povijesti Udruge i aktualnim projektima. Posebno su istaknuta akcija koja se provodi već pet godina Mama budi zdrava te utrku To nisu samo ženske stvari koja se ove godine održava u subotu 4. lipnja 2022. na Bundeku u Zagrebu.

Traženje pomoći

Zanimljivo, nerijetko su članovi obitelji onkoloških bolesnika ti koji se prvi obrate za pomoć. Naime, dio bolesnika se srami zatražiti pomoć jer smatraju da već ionako „previše gnjave“ svoju obitelj, dok se drugi trude ostati snažni i ustrajni kako ne bi dodatno uplašili ljude u svojoj blizini.

Za sve koji (još) nisu spremni javiti se u Udrugu, stvorena je internetska stranica Psihoonkologija, sa savjetima stručnjaka kojima mogu pristupiti anonimno kada im je to potrebno.

Sve Za Nju savjet

Iz Udruge poručuju kako je sasvim u redu teško se nositi sa svim izazovima koje donosi ova teška dijagnoza. Svaki bolesnik ima svoj put liječenja i to je u redu, ali važno je uvijek imati na umu kako ne moraju njime sami prolaziti.

Osim stručne podrške, Udruga uvodi i mentorski program naziva Žena kao ti, u sklopu kojeg će „iskusnije“ bolesnice informirati i pružati podršku novodijagnosticiranima. Bolesnici i članovi obitelji stoga mogu izabrati vrstu pomoći koja njima u tom trenutku najviše odgovara.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.