Šećerna bolest tip 1 i tip 2 – sličnosti i razlike

virtualna 27.07.2020

Šećerna bolest

Šećerna bolest ili dijabetes česta je kronična bolest. No, velik broj ljudi, pa čak i samih bolesnika, nije siguran u razliku između tipova dijabetesa. Zato u nastavku otkrivamo što imaju zajedničko šećerna bolest tip 1 i tip 2, kao i koje su razlike.

Sličnosti: Šećerna bolest tip 1 i tip 2

Oba stanja nastaju zbog problema s gušteračom. Gušterača je žlijezda u trbušnoj šupljini, koja sudjeluje u probavi hrane lučenjem svojih enzima za razgradnju masti, šećera i bjelančevina. Osim toga, izlučuje i hormon inzulin, po čemu je vjerojatno najpoznatija. Inzulin omogućava korištenje šećera kao izvor energije, odnosno omogućuje ulazak glukoze u stanice organizma. Kada se dogodi poremećaj u stvaranju inzulina, odnosno korištenju šećera – govorimo o šećernoj bolesti ili dijabetesu.

Razlike: tip 1 i tip 2

Dok se kod šećerne bolesti tip 1 simptomi manifestiraju dosta naglo i neočekivano, češće u mlađoj životnoj dobi. S druge strane, tip 2 pacijenti češće obolijevaju u srednjim godinama. Kod njih bolest češće nastaje kao posljedica nezdravog životnog stila.

Oba tipa šećerne bolesti zahtjevaju prikladno liječenje. Ono se bazira ne samo na tipu bolesti, nego i s obzirom na životni stil svakog bolesnika.

Endokrinolog pojašnjava razliku

Razliku i sličnosti između dva tipa šećerne bolesti pojašnjava dr.sc. Tomislav Božek, specijalist endokrinologije s dijabetologijom. Istaknuo je kako neliječena ili loše kontrolirana šećerna bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i dijabetičkog stopala, stanja koje se često zahtjeva amputaciju.

Dodatno, dr.sc. Tomislav Božek istaknuo kako je sve više djece i mladih pretilo i neaktivno, zbog čega se sve češće šećerna bolest tipa 2 otkriva u ranoj životnoj dobi. Upozorio je i na važnost tjelovježbe i pravilne prehrane u liječenju oba tipa šećerne bolesti.

 

Novo Nordisk Hrvatska d.o.o. sudjeluje isključivo kao jedan od sponzora projekta „Virtualne ordinacije“, te nema nikakvog utjecaja na formu i sadržaj iznesenih predavanja na ovoj platformi. Svi stavovi izneseni na predavanjima osobni su i stručni stavovi liječnika.

Ovaj članak sponzorira Novo Nordisk

Abbott

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.