Spriječite smrzavanje u zimskim mjesecima

virtualna 19.01.2022

Stigle su nam niske temperature, što uvijek prati i osjećaj hladnoće pa se preporučuje nošenje slojevite tople odjeće. No, kada se provede duže vremena na otvorenom, opisujemo to kao smrzavanje i žalimo što nismo odjenuli još topliju vestu. No, zapravo dolazi do pothlađivanja organizma, ne samo na površini nego i u unutrašnjosti tijela.

 

Što se događa u našem tijelu kada dođe do pothlađenosti te je li dobra ideja popiti kuhano vino kako bismo se ugrijali, pojašnjava naš dr. Nikola.

Donosimo nekoliko savjeta kako da spriječite smrzavanje u zimskim mjesecima.

Odijenite se slojevito

Znamo kako ste to čuli već puno puta, ali to je zlatno pravilo. Odijevanjem potkošulje, tanke majice ili dvije, veste, šala, kaputa zaštitit ćete vitalne organe i spriječiti pothlađivanje. Pomoći će i kapa ili kapuljača na glavi i rukavice na rukama, kako biste se zaštitili od vjetra. Ne zaboravite toplu obuću, idealno s debljim potplatima.

Nosite prirodne tkanine

Pri slojevitom odijevanju pripazite da je odjeća načinjena od pamuka ili vune, jer će tako tijelo moći disati i otpuštati višak topline ako do njega dođe. Odijevanje tkanina s većim udjelom poliesterskih vlakana, može uzrokovati znojenje ako zabundani uđete na toplo. Ta vlaga će pojačati osjećaj hladnoće kada ponovno izađete na hladnoću.

Popijte topli napitak

Topli napitak poput čaja ili vruće čokolade, zagrijat će organizam. Topli napitak koji sadži alkohol nije preporučljivo popiti, što pojašnjava i dr. Nikola u videu iznad. Ako se odlučite pojesti nešto na adventskom sajmu, birajte topla jela kako se ne biste nepotrebno “hladili” jelima koja se konzumiraju hladna.

Krećite se

Bilo da provodite duže vrijeme na adventskom sajmu, lokalnom parku ili mondenom skijalištu, ne zadržavajte se predugo na jednom mjestu. Ako ste u većem društvu najzimogrozniji, potaknite ih na micanje s mjesta kako ne bi došlo do pothlađivanja organizma.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.