Što su prebiotici?

virtualna 24.04.2022

Sigurno ste čuli za probiotike! No znate li što su prebiotici? I oni su jednako važni za zdravlje organizma, a više otkriva naš dr. Nikola.

Mikrobiota

Procjenjuje se kako otprilike kilogram naše težine otpada na mikroorganizme koji su u suživotu s našim tijelom. Tu ubrajamo bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji žive u ili na našem tijelu, a sve njih zbirno nazivamo mikrobiota.

Dobre bakterije

U našem probavnom sustavu živi i nekoliko tisuća vrsta dobrih bakterija. Procjenjuje se kako u debelom crijevu svakog od nas živi više bakterija, nego što imamo ljudskih stanica na našem tijelu. Dobre bakterije imaju veliku ulogu u održavanju tjelesnog i mentalnog zdravlja našeg organizma. Važni su i za zdravu i redovitu probavu. Te bakterije su također živi organizmi, kojima je potrebna hrana za normalnu funkciju. Upravo su prebiotici hrana probiotičkim kulturama!

Ponekad se zbog nekog zdravstvenog stanja, neuravnotežene prehrane te nezdravog načina života naruši ravnoteža dobrih bakterija. To se očituje u probavnim smetnjama, a ako potraje duže, može doći do stanja kao što su propusnost crijeva ili sindrom iritabilnog crijeva.

Prebiotici

Prehrambena vlakna nalaze se u namirnicama biljnog podrijetla (voće, povrće, žitarice), a ljudski probavni sustav ih ne može probaviti. Tu uključujemo polisaharide, lignin, fruktooligosaharide i galaktooligosaharide, a zadnje dvije skupine zbog svojih karakteristika ubrajamo u prebiotike. Upravo su ta netopiva prehrambena vlakna, odnosno prebiotici, hrana za dobre bakterije u našem debelom crijevu.

Zanimaju vas probiotici i više informacija?  Pogledajte video:

Važnost dobrih bakterija za naše zdravlje

Kao što je navedeno iznad, vrlo je važno da dobre bakterije u našem organizmu budu uravnotežene i funkcionalne. Neprestano se objavljuju nova istraživanja u kojima se ističe važnost bakterija za ljudsko zdravlje. Neke od poznatih učinaka dobrih bakterija su sljedeće:

  • Povoljno djeluju na probavu
  • Imaju protuupalno djelovanje
  • Smanjuju rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti
  • Smanjuju rizik razvoja debljine
  • Smanjuju rizik razvoja alergija
  • Povoljno djeluju na krvni tlak
  • Povoljno djeluju na funkciju imunološkog sustava
  • Povoljno djeluju na zdravlje mozga i živčanog sustava

Poruka za kraj

Iskoristite bogatu ponudu na tržnicama tijekom proljeća i ljeta. Prebiotici su svuda oko nas! Svakodnevnim unosom prehrambenih vlakana, topivih i netopivih, pomažete svom organizmu, ali i tisućama svojih sustanara, u održavanju svog tjelesnog i mentalnog zdravlja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.