Upala sinusa: Kada je nužan kirurški zahvat?

virtualna 26.03.2024

Sinusi su šupljine u lubanji koje se nalaze ispod očiju, iznad očiju, uz nos i u čeljusti, no nitko nije siguran u vezi njihove stvarne i nedvojbene funkcije. Možemo hipotetizirati da olakšavaju lubanju, mogu biti rezonantni prostori u kojima odzvanja naš glas te da služe kao rezervoari sluzi u nosnoj šupljini koja pomaže vlažiti nos i boriti se protiv patogena. Zašto se javlja upala sinusa i kada je nužna operacija, objasnio nam je vrhunski otorinolaringolog Andro Košec:

  • Jeste li znali?

Čovjek ima četiri para sinusa:

  • Frontalne u kostima iznad obraza
  • Etmoidalne između očiju i u kostima iza nosnog grebena
  • Sfenoidne u stražnjim regijama nosa
  • Maksilarne u kostima obraza

Svi sinusi imaju uske otvore prema nosnoj šupljini, a u slučaju bolesti sluznice može doći ili otežanog čišćenja, može doći do začepljenja izvodnih kanala i nakupljanja inficirane sluzi. Infekcije  mogu nastati kad se bakterije iz biofilma prekomjerno razmnože ili kad dođu u kontakt s vrstama na koje nismo otporni. Kada se sinusi ispune ili dođe do negativnog tlaka ili viška sluzi, može doći do iritacije okolnih živaca, što osjećamo kao intenzivnu bol i pritisak. To se može manifestirati i kao bol prilikom pomicanja očiju ili saginjanja.

Kada se javlja upala sinusa?

Sinusitis se obično javlja nakon virusne infekcije gornjeg dišnog sustava, a tomu dodatno pogoduje ako osoba već ima alergijski rinitis, polipe u nosu i sinusima ili pak devijaciju nosne pregrade. U slučaju bakterijske superinfekcije, simptomi akutne upale sinusa mogu postati još intenzivniji, obuhvaćajući jaku glavobolju, povišenu temperaturu i opće znakove bolesti. Upalu sinusa dijelimo prema duljini trajanja bolesti na:

  • Akutni sinusitis – 1 do 30 dana
  • Subakutni sinusitis – 4 do 12 tjedana
  • Kronični sinusitis – više od 3 mjeseca

Akutna upala sinusa obično je povezana s virusnom infekcijom i traje najdulje do tri tjedna. U slučaju do simptomi traju dulje od 12 tjedana, smatraju se kroničnim rinosinuitisom. Navedeno zahvaća oko šestine do trećine populacije. Kronična upala nema toliko izraženu i lokaliziranu bol kao akutna, no pored slijevanja sekreta, začepljenosti nosa i jutarnjeg iskašljavanja, često je prisutna glavobolja. Liječnik može primijetiti zadebljane sluznice i promjene na anatomskim mjestima gdje se sinusi otvaraju u nosne hodnike, što može ukazivati na to jesu li sinusi začepljeni ili nefunkcionalni.

Liječenje

Liječenje akutne i kronične upale sinusa uključuje ispiranje nosa fiziološkom ili hipertoničnom otopinom. Primjenjuju se i antibiotici u slučaju bakterijskih superinfekcija te metode ispiranja nosa kod virusnih infekcija. Za kronične ili subakutne infekcije, koriste se kortikosteroidi u kombinaciji s antihistaminicima kod pacijenata koji pate od bolesti dišnog sustava poput alergija i astme.

  • Važno: Često se ljudi zabrinu zbog upotrebe kortikosteroida. Smatraju ih snažnim i opasnim lijekovima, rezerviranim samo za teške bolesnike s autoimunim bolestima. Međutim, lokalna primjena kortikosteroida u nosu ne apsorbira se u tijelo. To znači da djeluju samo na nosnu sluznicu i ne uzrokuju sustavne nuspojave.

Iz tog razloga, važno je pristupiti uzimanju kortikosteroida s oprezom. Uz primjenu dužu od nekoliko tjedana i više puta dnevno, kako bi se postigao željeni terapijski učinak. Često se dogodi da pacijenti, zbog straha od mogućih nuspojava, smanje dozu. Ili pak prestanu uzimati lijekove nakon samo tjedan dana, zaključivši da nisu učinkoviti. To stvara poteškoće u liječenj, a pacijent se usmjerava prema operativnom zahvatu, umjesto fokusa na konzervativno liječenje.

Važno je pacijentima pružiti jasne informacije o važnosti pravilne primjene lijeka. Također i strpljivo objasniti da se pravi učinak može procijeniti tek nakon duljeg vremena. Obično nakon šest tjedana redovite primjene. Tada s može procijeniti uspjeh terapije. No, treba imati na umu da je potrebno vrijeme da se postigne terapijska koncentracija lijeka u organizmu. Najbolja strategija je provesti kompletno konzervativno liječenje tijekom nekoliko mjeseci prije donošenja odluke o daljnjim koracima. Nakon toga, s jasnim uvidom u rezultate, možemo sigurno i bez straha pristupiti sljedećoj fazi liječenja. A ona može uključivati kirurški zahvat ili promjenu terapije.

Kirurški zahvat

Odluka o kirurškom zahvatu uvijek ovisi o individualnom slučaju i obično se razmatra ako konzervativne metode liječenja, nisu uspjele riješiti simptome ili se upala iznova vraća. Važno je razumjeti da kirurški zahvat nije uvijek posljednja opcija, već ponekad nužan korak koji omogućava poboljšanje učinkovitosti konzervativne terapije. Kirurgija ima ulogu u uklanjanju uzroka stanja i prilagođavanju strukture sinusa kako bi se poboljšala učinkovitost terapije lijekovima. Međutim, bitno je imati realna očekivanja od kirurškog zahvata. To nije čudesno rješenje i neće nužno riješiti sve tegobe. Stoga je nužno pacijentima jasno objasniti što kirurški zahvat može, a što ne može postići, te pristupiti kirurškom zahvatu samo kada je to zaista potrebno i korisno za pacijenta.

U rijetkim situacijima, kao što su antrohoanalni polipi- krirurgija je jedini izbor. Antrohoanalni polipi su naime, benigni tumori koje rastu iz sinusa prema stražnjem dijelu nosa, što može izazvati probleme poput začepljenja nosa, otežanog disanja kroz nos te smanjenog osjeta okusa i mirisa.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.