Operacija krajnika: Kako izgleda zahvat?

virtualna 14.12.2023

Krajnici, tonzile ili mandule su nakupine limfnog tkiva te se nalaze na obje strane grla. Dio su imunološkog sustava, a glava uloga koju krajnici imaju je zaštita gornjeg dijela dišnog sustava od infekcija. Zato, obično postajemo svijesni njih tek kada dođe do upale. Operacija mandula čest je zahvat, a zašto i kako se provodi, objasnio nam je dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspec. audiologije. Više u videu:

Povijest uklanjanja krajnika

Krajnici se povijesno gledano uklanjaju iz mnogih razloga. Ovaj fenomen poznat je kao “tonzilarni problem” zbog promjenjivih indikacija za njihovo uklanjanje. Ranije, smatralo se da je uklanjanje krajnika nužno za poboljšanje dječjeg disanja do određene dobi, s ciljem smanjenja razvoja infekcija i povećanja otpornosti na infekcije u odrasloj dobi. Međutim, istraživanja su djelomično opovrgnula tu praksu, sugerirajući da tonzilektomija nije uvijek neophodna.

Danas se tonzilektomija obavlja u oko 50 posto slučajeva zbog čestih upala i infekcija koje ne reagiraju na konvencionalno liječenje. Ako osoba doživi šest takvih infekcija u godini ili devet u dvije godine, tada je preporučljivo razmotriti tonzilektomiju kako bi se eliminirao izvor infekcija i poboljšao kvalitetu života.

Osim toga, tonzilektomija se može preporučala radi smanjenja potencijalnih komplikacija. Poput reumatske vrućice i drugih ozbiljnih problema, kao što su kardiološki, kirurški i nefrološki problemi, koji su se često pojavljivali prije pojave antibiotika te su bili uzrok velikog pomora.

Krajnici, apneja i disanje

Danas, jedan od čestih razloga za tonzilektomiju je opstruktivna apneja u snu, gdje krajnici zbog veličine uzrokuju probleme s disanjem tijekom spavanja. Osobe s ovim stanjem mogu imati poteškoća s udisanjem dovoljno zraka, osobito kada leže na leđima, što može dovesti do ozbiljnih problema s disanjem. U takvim slučajevima, tonzilektomija može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Ako primijetite takvu situaciju, kod supružnika ili djece, nemojte je smatrati samo šarmantnom dječjom osobinom koja će s vremenom nestati. To je znak da je vrijeme da posjetite stručnjaka, poput otorinolaringologa ili pedijatra!

Iako djeca mogu privremeno podnositi probleme sa snom, s vremenom mogu razviti ozbiljne komplikacije poput srčanih problema, visokog tlaka i poteškoća s koncentracijom u školi. Odrasli osobe su pak podložne i većem riziku od moždanog udara i srčanih problema, stoga nije preporučljivo zanemarivati ovo stanje.

  • Važno: Kod osoba koje žive same, dnevna pospanost može biti najočitiji simptom apneje.

Krajnici: Tonzilotomija ili tonzilektomija?

Tonzile ili krajnici mogu se ukloniti na različite načine, pri čemu je svaki podjednako učinkovit. Važno je da taj zahvat izvede kvalificirani stručnjak. Postoji nekoliko metoda, kao što su uklanjanje nožem, škarama, laserom ili mikrodepriderom, a svaka od njih ima svoje prednosti.

Važno je razumjeti razliku između tonzilotomije i tonzilektomije. Tonzilotomija je popularno zvana „šišanje krajnika“ jer se time parcijalno odstranjuju krajnici. Ovaj postupak uklanja višak volumena tonzila koji uzrokuje pritisak, često bez upala ili drugih problema. Djeca koja prolaze kroz ovu proceduru imaju kraće vrijeme oporavka i manji rizik od komplikacija u usporedbi s tradicionalnom tonzilektomijom.

U slučajevima kada tonzilotomija nije dovoljna za rješavanje problema, može se provesti tonzilektomija, gdje se tonzila smanjuje do razine kapsule. Zbog toga je na glasu kao bolan postupak. Bitno je napomenuti da, kada se pažljivo postupa, razina boli kod djece ne mora nužno biti značajna. Kod odraslih, isto tako, bol se može smanjiti pravilnim upravljanjem postoperativnim razdobljem nakon tonzilektomije.

Oporavak nakon operacije

Kada govorimo o oporavku nakon tonzilektomije, djeca bolje podnose ovu operaciju u usporedbi s odraslima. Djeca se često brzo oporave i već nakon nekoliko dana su spremna vratiti se svojim svakodnevnim aktivnostima. S druge strane, kod odraslih, posebice ako se operacija izvodi nakon puberteta, postupak može biti zahtjevniji.

Zbog toga bi se odraslima koje planiraju tonzilektomiju savjetovalo da uzmu slobodno barem 2 tjedna od posla i drugih aktivnosti. Bolnost može trajati i do 7 dana, nakon čega će započeti razdoblje cijeljenja i povratak u normalne aktivnosti. Uvijek je preporučljivo slijediti specifične smjernice i preporuke liječnika kako bi se osiguralo što učinkovitije i sigurnije oporavak nakon tonzilektomije.

Još ovakvog sadržaja pronađite u ordinaciji “Uho, grlo, nos”.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.