Devijacija septuma: Kada je potrebna operacija?

virtualna 21.11.2023

Septum je pregrada koja dijeli nosnice na lijevu i desnu. U idealnom slučaju, prolazi okomito kroz središte nosa. Iako je ta pregrada često neprimjetna, sitne neravnine u hrskavičnoj strukturi septuma mogu uzrokovati manje probleme. Devijacija septuma može biti urođena ili se dogoditi tijekom rasta i razvoja ili je pak uzrokovana ozljedom nosa. Više o tome otkrio nam je dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspec. audiologije. Pogledajte video:

  • Zanimljivost: Čak 90 % osoba nema idealno centriran septum, no iskrivljenje je toliko blago da ne uzrokuje simptome. Često osoba ni ne zna da ima devijaciju.

Kod pojedinih osoba, devijacija je vidljiva u asimetriji nosa ili nosnica koje se mogu razlikovati u veličini. Ako osjetite da jedna nosnica stalno ima smanjenu prohodnost, neovisno o prehladi ili vremenskim uvjetima, postoji mogućnost da se radi o klinički značajnoj devijaciji septuma.

Simptomi teže devijacije mogu uključivati:

  • Potpunu nemogućnost ili značajno otežano disanje kroz jednu nosnicu
  •  Često kihanje, curenje ili krvarenje iz nosa
  • Glavobolju
  •  Poremećaj osjetila mirisa

Osobe s devijacijom septuma tijekom manjeg tjelesnog napora dišu kroz usta što posljedično može uzrokovati bolno gutanje, upalu krajnika i učestale angine. Isto tako, prisutno je hrkanje tijekom spavanja. Osobe koje su imale traumu nosa ili prethodnu operaciju nosa imaju veći rizik od značajnije devijacije septuma.

Kako se utvrđuje devijacija septuma?

Na temelju kliničke slike, liječnik opće prakse može preporučiti pacijenta za specijalistički pregled, koji uključuje rinoskopiju. Rinoskopija je bezbolna pretraga koja koristi poseban uređaj za promatranje unutrašnjosti nosa i postavljanje dijagnoze.

Liječenje

U slučaju problema s prohodnošću nosa, pristup liječenju ovisi o kliničkoj i anatomskoj procjeni. Za manje probleme, kortikosteroidi ili ispiranje fiziološkom otopinom mogu se koristiti kao terapija, odnosno smirivanje simptoma.

Operativni zahvat

Septoplastika najčešći je način ispravljanja devijacije septuma i izvodi se pod općom anestezijom. Uz taj se postupak može izvesti i rinoplastika, čime se oblikuju nosna kost i hrskavica. Važno je napomenuti da svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, uključujući infekcije, krvarenje i estetske rezultate koji ne moraju uvijek biti potpuno zadovoljavajući. Pacijenti trebaju biti potpuno informirani o rizicima i koristima operacije, a tim koji obavlja zahvat treba biti dobro uigran kako bi se postiglo optimalno liječenje.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.