Upala uha: Zašto se češće javlja ljeti?

virtualna 23.08.2023

Jeste li se ikada zapitali zašto se upala uha češće javlja ljeti? Ili pak kako uopće dolazi do infekcije uha? Sve o uzrocima, simptomima, liječenju, ali i nedoumicama oko pojave upale uha tijekom ljetnih mjeseci, razriješio je naš dr. Nikola Prpić.

  • Pogledajte video:

Uzroci upale uha

Upala uha se javlja kada bakterije ili virusi inficiraju srednje uho, što je zrakom ispunjen prostor iza bubnjića u kojem se nalaze sićušne vibrirajuće kosti uha. Iako može zahvatiti sve dobne skupine, djeca su posebno podložna ovim infekcijama zbog svog imunološkog sustava te kraće Eustahijeve cijevi.

  • Zanimljivost: Eustahijeva cijev povezuje srednje uho s grlom i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže tlaka između okoline i uha.

Uzroci upale uha mogu biti raznoliki, uključujući prehladu, infekcije sinusa, nakupljanje viška sluzi, izloženost duhanskom dimu i promjene nadmorske visine ili klime. Svakako treba napomenuti da se upala uha, baš kao i samo uho, dijeli na tri dijela. Tako razlikujemo upalu:

  • Vanjskog uha
  • Srednjeg uha
  • Unutarnjeg uha

Simptomi

Prepoznavanje simptoma upale uha ključno je za pravovremenu intervenciju. Pacijenti često opisuju osjećaj da im uši pulsiraju poput vlastitog srčanog ritma ili osjećaju stalnu bol. Upravo je to jedan od znakova upale uha, odnosno simptom koji ne smijete ignorirati. Na što još obratiti pažnju:

  • Problemi sa sluhom: Ako primijetite promjene u sluhu ili vam se pojavi osjećaj prigušenog zvuka, to može ukazivati ​​na infekciju uha. Curenje tekućine: Posebno ako je obojena ili ima neugodan miris, obratite pažnju!
  • Temperatura i ravnoteža: Povišena temperatura može ukazivati ​​na upalni proces, kao i problemi s ravnotežom.
  • Svrbež: Može se pojaviti crvenilo ušnog kanala, kao i osjećaj nelagode.
  • Posebno za najmlađe: Roditelji, budite na oprezu! Ako primijetite da se vaše dijete vuče za uho, češće je nervozno, ima problema sa spavanjem ili se žali na bol, moguće je da ima upalu uha.

Liječenje

Važno je znati da postoje učinkovite opcije liječenja za upalu uha. Kontrola boli često je prvi korak, a za to se mogu koristiti bezreceptni analgetici. Topli oblozi također mogu pružiti olakšanje. U težim slučajevima, liječnik može propisati antibiotike kako bi suzbio infekciju, posebno ako je infekcija ozbiljna ili ako je pacijent malo dijete.

Upala uha tijekom ljeta

Zanimljivo je primijetiti da se tijekom ljeta često bilježi porast broja upala uha. Ovo je povezano s povećanom aktivnošću u vodi, što može izložiti uši većem broju bakterija. Voda koja ostane zarobljena u uhu nakon plivanja u bazenu ili moru može poslužiti kao plodno tlo za bakterije, što rezultira često spominjanim ‘plivačkim uhom‘.

U tom slučaju vrlo vjerojatno se radi o upali vanjskog uha, odnosno upale kanala koji vodi do bubnjića-zvukovoda. Tada dolazi do upale koja oblaže kanal i obično se radi o bakterijskoj upali. Pored plivanja, uzrok upale vanjskog uha može biti i toplo vrijeme. Naime, u tom slučaju vlaga i zvoj ostaju  u zvukovodu što je plodno tlo za bakterije.  U slučajevima jake upale, mogu oticati i limfni čvorovi. Pored prethodno spomenutih analgetika, preporuka je i kloniti uho od vode, što znači izbjegavati morske aktivnosti.

Prevencija

Prevencija je ključna kako bi se smanjila incidencija upala uha. To može uključivati redovito pranje ruku, održavanje imunološkog sustava kroz uravnoteženu prehranu i adekvatan san, te izbjegavanje alergena ili iritanata koji mogu uzrokovati začepljenje. Tijekom ljetnih mjeseci, razmislite o korištenju čepića za uši prilikom plivanja i pobrinite se da su vaše uši suhe nakon vodenih aktivnosti. Isto tako, izbjegavajte čišćenje ušiju štapićima.

U slučaju sumnje na upalu uha, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom. Medicinski stručnjaci imaju potrebno znanje i alate za preciznu dijagnozu i odabir najprikladnijeg liječenja, čime se osigurava brz oporavak i smanjenje mogućih komplikacija.

A za još korisnih savjeta iz ovog područja pratite ordinaciju „Uho – grlo – nos“.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.