Zašto nastaju alergije?

virtualna 26.04.2023

Kada pomislite na proljeće, što vam prvo padne na pamet? Duži dani, toplije vrijeme, proljetnice, boravak u prirodi… Ipak, dijelu naših sugrađana proljeće je asocijacija na svrbež očiju, kihanje i antihistaminike.

Zašto nastaju alergije?

Procjenjuje se kako čak 30% odrasle populacije na svijetu ima neku vrstu alergije. Alergije su zapravo stanje preosjetljivosti organizma na neke čimbenike. Razlikujemo četiri tipa preosjetljivosti, a u današnjem videu dr. Nikola govori o reakcijama posredovanim IgE protutijelima. Tu ubrajamo različite alergije na hranu, atopijske bolesti, preosjetljivost na neke spojeve te peludne alergije ili groznice. Ostali tipovi preosjetljivosti imaju puno značajniji utjecaj na organizam te ih zapravo klasificiramo kao bolesti.

Peludna alergija

Peludna alergija ili peludna groznica naziva se još i sezonski alergijski rinitis. Uzroci su pelud drveća u proljeće, pelud korova i trava ljeti ili pelud ostalih korova tijekom jeseni. Uzročnici se razlikuju s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete.

Najčešći simptomi su svrbež sluznica (oči, nos, usta), kihanje, začepljenost nosa. Nastavno na ove simptome, mogu se javiti sinusitis, glavobolje te kašalj. Alergijski rinitis ili peludna groznica uglavnom se dijagnosticira na temelju simptoma. Ako uvođenjem terapije ne dolazi do poboljšanja stanja, bolesnik se može dodatno uputiti na alergijsko testiranje kako bi se razaznali uzročnici i bolje prilagodilo liječenje.

Peludni kalendar

Raslinje se razlikuje od područja do područja. Peludnu koncentraciju stoga ne možemo pratiti generalno, već regionalno. Na stranicama NZJZ dr. Andrija Štampar dostupne su peludne prognozne, odnosno informacije o koncentraciji peludi na području hrvatskih gradova, čemu možete pristupiti ovdje.

Za naše pratitelje u Zagrebu, prenosimo i peludni kalendar Grada Zagreba, dostupan na internetskoj stranici NZJZ d. Andrija Štampar.

 

Ako vas peludne alergije ometaju u svakodnevnom funkcioniranju, svakako se javite liječniku obiteljske medicine.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.