Zašto osjećamo bol?

virtualna 15.05.2022

Tjelesna bol javlja se kada negdje postoji neko oštećenje. Jeste li se zapitali zašto osjećamo bol? Bol je zapravo signal da nešto nije u redu i da nešto treba poduzeti.Radi se o evolucijskoj prilagodbi koja nam povećava vjerojatnost preživljavanja. Da ne osjećamo bol, ne bismo znali da moramo odmoriti ili ozdraviti te bismo vrlo brzo bili mrtvi.

Bol može biti vrlo neugodan simptom te uzrokovati brigu kod pojedinca. Prvi korak je svakako odmoriti i ne koristiti u većoj mjeri dio tijela koji je u bolovima. No, ako bolovi potraju duže, važno je utvrditi njihov intenzitet i trajanje, kako bi se mogli adekvatno dijagnosticirati i liječiti.

Što možete poduzeti sami kod pojave bolova, a kada je potrebno javiti se liječniku? Dr. Nikola Vas savjetuje!

 

Iako proživljavanje bolova nije ugodno niti zabavno, donosimo nekoliko fun facts ili zanimljivosti o njima!

Riječ bol je muškog i ženskog roda

Mnogi su zaboravili ovu činjenicu izlaskom iz srednje škole, ali u hrvatskom jeziku imamo dvije imenice bol, jednu ženskog, a drugu muškog roda. Ova bol odnosi se na bol uzrokovanu na emotivnoj razini, a ovaj bol odnosi se na bol uzrokovanu na tjelesnoj razini. Primjerice, kad nam netko slomi srce javlja nam se jaka bol, a kad slomimo ruku muči nas stalno prisutan bol. Malo nespretno, ali tako je. Možda je jednostavnije govoriti o bolovima u množini!

 

Oštećenje mozga ne boli

Iako su glavobolje dosta česta vrsta bolova, mozak kao organ ne može osjetiti bol i eventualno oštećenje mozga ne može boljeti. Sigurno ste vidjeli slike operacije mozga tijekom kojih su pacijenti budni, nekad čak i razgovaraju ili rade neke aktivnosti. Sad znate kako je to moguće! Istovremeno, unutar mozga postoji centar za bol koji skuplja informacije o bolovima u cijelom tijelu, procesuira ih i proslijeđuje u druge dijelove mozga koji vode tome da – znamo da nas negdje boli.

Zašto osjećamo bol?

Svatko ima svoj prag boli

Svatko od nas se razlikuje po nizu karakteristika, tako i po osjećaju bola. To je zbog strukturalnih i kemijskih karakteristika u mozgu, činjenici postoji li kakav upalni proces u tijelu, ali i ranije iskustvo emotivnog nošenja s bolom. Možda je to jasnije ženama, koje iz mjeseca u mjesec prolaze menstrualni ciklus koji neke onesposobljuje, a neke te dane prolaze jednako uspješno kao i svaki drugi dan. Još jedna zanimljivost je to da je ženama osjećaj bola intenzivniji u razdoblju prije i tijekom menstruacije (lutealna faza), nego u razoblju nakon menstruacije (folikularna faza, ovukacija).

 

Može se naučiti nositi s bolom

Jedan od načina uspješnijeg nošenja s bolom je mentalni trening. Pritom se prvenstveno misli na mindfulness, tehniku koja potpada pod kognitivno bihevioralni psihoterapijski pravac. Ova metoda se posebno preporučuje osobama koje imaju neka kronična zdravstvena stanja koja im uzrokuju stalne bolove. Savladava se tijekom osmotjednih edukacijskih ciklusa, no vrlo je važno svakodnevno vježbati i prakticirati mindfulness vježbe. Tako se upoznaje svoje tijelo, prihvaćaju vlastite granice i postaje spremniji na “svoju” količinu boli.

Više u ordinaciji Bol.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.