Anoreksija nervoza: Koje su posljedice i kako se liječi?

virtualna 28.02.2024

Anoreksija nervoza je ozbiljan mentalni poremećaj karakteriziran izraženim strahom od debljanja ili gubitka kontrole nad tjelesnom težinom, što rezultira restriktivnim unosom hrane, često uz ekstremno nisku tjelesnu težinu i poremećaje u percepciji vlastitog tijela. Više o ovom poremećaju hranjenja govori Maja Žanko, mag. nutr. iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA) u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan:

Uzroci anoreksije nervoze su multifaktorni i uključuju genetske, bihevioralne, emocionalne i sociokulturne komponente. Genetski faktori mogu povećati osjetljivost na razvoj poremećaja prehrane, dok sociokulturni pritisci, poput medija i društvenih normi, mogu utjecati na percepciju tijela pojedinca. Najčešće se javlja u dobi 12- 25 godina, a posebno zabrinjava podatak da je anoreksija nervoza treća kronična bolest po učestalosti u adolescentnih djevojaka.

Simptomi

Gubitak tjelesne mase

Osobe s anoreksijom nervozom često se suočavaju s ozbiljnim gubitkom tjelesne mase, što može dovesti do opasnih fizičkih komplikacija. To znači da je njihova težina u rasponu pothranjenosti. Navedeno se mjeri putem indeksa tjelesne mase (ITM ili IBM engl.). Standardne kategorije statusa težine povezane s rasponima indeksa tjelesne mase su:

  • ispod 18,5 = nedovoljna težina, mršavost, pothranjenost
  • 18,5 – 24,9 = normalna tjelesna masa
  • 25,0 – 29,9 = prekomjerna tjelesna masa, preuhranjenost
  • 30,0 i više = debljina/pretilost

Distorzija tijela

Osobe s anoreksijom nervozom često imaju iskrivljenu percepciju vlastitog tijela, smatrajući se predebelima, čak i kad su vidno neuhranjene.

Odbijanje hrane

Postoji snažan otpor prema unosu hrane, a pacijenti često razvijaju specifične prehrambene navike ili izbjegavaju određene vrste hrane.

Povećana tjelesna aktivnost

Osobe s anoreksijom nervozom često su pretjerano tjelesno aktivne s ciljem gubitka dodatnih kalorija.

Anoreksija nervoza- vrste

Postoje dva tipa anoreksije:

  1. Restriktivni tip – osobe su na strogoj dijeti, a izgladnjivanje je praćeno i pretjeranom fizičkom aktivnošću
  2. Purgativni tip –  osobe su na dijeti, ali povremeno se javljaju epizode prejedanja i izbacivanja hrane namjernim povraćanjem, uporabom laksativa i diuretika i sl.

Posljedice

Anoreksija nervoza može izazvati ozbiljne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje pojedinca.

  • Fizičke posljedice

Dramatičan i brzi gubitak težine može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući iscrpljenost, anemiju i oštećenje unutarnjih organa. Isto tako, dugoročno izgladnjivanje može dovesti do problema sa srcem i kardiovaskularnim sustavom, uzrokujući nisku razinu kalija i drugih elektrolita. Također, nedostatak hranjivih tvari može uzrokovati smanjenje gustoće kostiju, što povećava rizik od fraktura.

  • Gubitak menstruacije

Hipotalamus je dio mozga zadužen za regulaciju razine hormona koji nadziru menstruacijski ciklus, a uslijed poremećaja hranjenja može doći do poremećaja lučenja i izostanka menstruacije, odnosno amenoreje.

  • Mentalno zdravlje

Oboljele osobe često su perfekcionisti te se zbog srama izoliraju od društva što može dovesti do depresije ili anksioznosti. Ugrožene su i kognitivne funkcije te dolazi do osjećaja umora, iscrpljenosti, teškog pamćenja i slično.

Važno: Osobe koje su se oporavile od anoreksije nerovze često su podložne riziku od recidiva, posebice u stresnim situacijama. Zabrinjavajući je podatak da se smrtni ishod javlja u 5-20% pacijentica s dijagnozom anoreksije nervoze.

Liječenje

Liječenje anoreksije nervoze zahtijeva multidisciplinarni pristup koji uključuje medicinsku njegu, psihoterapiju i nutricionističko savjetovanje. Prvo se provodi medicinska procjena kako bi se stabiliziralo tjelesno zdravlje pacijenta. Gubitak od 25% normalne tjelesne težine obično se uzima kao indikacija za hospitalizaciju. Pored oporavka prehrane i samim time tjelesnog zdravlja, nužan je i psihoterapijski tretman. Individualna terapija, obiteljska terapija i terapijske skupine mogu pomoći pojedincu da razumije i suoči se s emocionalnim uzrocima anoreksije. S nutricionističke strane, cilj je razviti svijest o važnosti raznolike prehrane te osloboditi se strogih ograničenja u jelovniku. Proces liječenja obično traje 5 do 6 godina. Zaključno, u svemu tome, bitnu ulogu igra podrška i razumijevanje obitelji i bliskih prijatelja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.