Kada se prepisuje biološka terapija?

virtualna 22.10.2021

Posljednjih godina sve je više vrsta biološke terapije. Primjenjuju se u liječenju različitih kroničnih upalnih stanja. Ove vrste lijekova nazivaju se biološke zato jer se proizvode posebnom tehnologijom koja ciljano djeluje na prirodne (biološke) spojeve u organizmu.

Terapijska područja

Biološka terapija uglavnom se koristi za liječenje stanja u pozadini kojih postoje upalni procesi. To su primjerice upalne bolesti crijeva (Chronova bolest, ulcerozni kolitis), artritis (reumatoidni artritis, ankilozantni spondiloartritis) te dermatološke bolesti (psorijaza, atopijski dermatitis).

Kada se uvodi biološka terapija

Za sve spomenute bolesti postoje različite takozvane konvencionalne terapijske mogućnosti. Ipak, dio bolesnika na njih reagira slabo ili kratkotrajno. Sljedeći korak stoga može biti uvođenje biološke terapije. Ona može značajno unaprijediti zdravstveno stanje pojedinca, ali i kvalitetu života u cijelosti.

Više poslušajte u novom videu našeg dr. Nikole.

 

Kako se primjenjuje

Biološka terapija primjenjuje se u obliku injekcije. Za većinu bioloških terapija, potrebna je edukacija koja se provodi u bolnici. Nakon toga, neki bolesnici mogu primjenjivati biološku terapiju samostalno u svom domu. Takva terapija uglavnom dolazi u formi brizgalice (pen) koja se jednostavno i bezbolno primjenjuje u masno tkivo.

Oprez

Ipak, biološke terapije, upravo zbog svog mehanizma djelovanja mogu uzrokovati i neke nuspojave. Najčešće se radi o slabim i prolaznim simptomima, no o svakom je važno obavijestiti liječnika.

Nekim bolesnicima biološka terapija neće djelovati povoljno, no tada će se u komunikaciji s liječnikom promijeniti vrsta biološke terapije ili predložiti neka druga vrsta terapije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.