Trudnoća: Detaljan vodič za pripremu

virtualna 19.09.2023

O svome tijelu trebamo brinuti i prije nego se trudnoća ostvari, a upravo time se bavi prekoncepcijska zaštita. Cilj takvog pristupa prenatalnom planiranju je dovesti organizam u optimalan položaj za ostvarivanje i iznošenje zdrave trudnoće, a promjene koje predlažemo se podrazumijevaju za oba partnera jer genetski jednako sudjeluju u oplodnji.

Uvijek krećemo od životnih navika i funkcija koje prema potrebi modificiramo nabolje. Tako prvenstveno preporučamo zdravu balansiranu prehranu (recimo mediteranska prehrana), zatim bavljenje redovitom fizičkom aktivnosti, kvalitetan san, eliminaciju stresora i toksina iz naše okoline, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, ali i brigu o mentalnom zdravlju.

Više o tome otkriva Marija Križanović Hranilović, dr. med.:

Prehrana prije i tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće nužno je osigurati pravilan razvoj i dobrobit djeteta. U tome važnu ulogu ima prehrana. Ukoliko je prehrana uravnotežena, raznovrsna, bogata domaćim organskim namirnicama i prije trudnoće, tijekom trudnoće nije potrebno gotovo ništa mijenjati. Preporuča se konzumirati raznoliku prehranu koja sadrži sve važne hranjive tvari poput proteina, ugljikohidrata, masti, vlakana, vitamina i minerala. Važno je uključiti različite vrste voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Ne treba zaboraviti na dovoljan unos tekućine. Ovisno o individualnim potrebama, preporuča se unositi 8-10 čaša vode dnevno. Pri tome treba izbjegavati alkohol i koliko je moguće ograničiti unos kofeina. Isto tako, poželjno je izbjegavati sirove namirnice poput ribe ili mesa te nepasterizirane ili nedovoljno termički obrađene namirnice zbog mogućih gastrointestinalnih tegoba. Cilj je i ukloniti rizik od potencijalnih infekcija i komplikacija za trudnicu dijete. Nastojte se kloniti sljedećih namirnica:

 • Neprerađeno meso
 • Nepravilno termički obrađena jaja
 • Nepasterizirani mliječni proizvodi

Što trudnoća znači za fizičku aktivnost?

Ako ne postoje opstetričke kontraindikacije za bavljenje redovitom umjerenom fizičkom aktivnošću u vidu vježbanja, trčanja, šetanja i sl., onda se iste mogu nastaviti i tijekom trudnoće. Niz istraživanja pokazuje kako redovito vježbanje tijekom trudnoće može smanjiti česte tegobe kod trudnica. Slabiji mišićni balans, poteškoće s probavom, grčevi, mučnine i smanjena energija-neke su od tih. Vježbanjem se tijelo lakše prilagođava povećanju tjelesne težine, smanjuje se bol u leđima, pripremaju mišići itd. Dakle, fizička aktivnost trudnicama koje nemaju komplikacije, donosi većinsku korist. Ovo su pozitivni učinci vježbanja tijekom trudnoće:

 • Jačanje leđnih mišića
 • Povećana otpornost na umor
 • Bolje držanje tijela
 • Brži oporavak nakon poroda
 • Smanjenje stresa
 • Manje nakupljanje masnog tkiva
 • Priprema za porod
 • Brži povratak na težinu prije poroda

Trudnica sama ili uz profesionalnu pomoć može prilagoditi intenzitet vježbanja ukoliko joj raniji tempo predstavlja veći napor otkako je trudna. Fizička aktivnost u trudnoći ima značajno pozitivan utjecaj na ishod trudnoće, sam porod, ali i oporavak nakon poroda i gotovo svaka vrsta fizičke aktivnosti je bolja nego da je nema.

Trudnoća i važnost emocionalne pripreme

Kod pripreme za trudnoću iznimno je bitna i briga o mentalnom zdravlju. Put do trudnoće može biti zahtjevan, ponekad duži nego je očekivano, iscrpljujući fizički i psihički, a kad se trudnoća i ostvari sa sobom donosi novi niz briga i odgovornosti s kojima se osoba treba moći nositi. Tu svakako najviše pomaže podrška najbližih koji mogu razumjeti emocionalni teret trudnoće i na čiju pomoć se trudnica može osloniti kad joj je potrebna. Dobra edukacija o trudnoći, priprema za porod, ali i edukacija o oporavku i što sve očekivati kada beba dođe na svijet, također značajno pomažu jer znanjem možemo smanjiti strah od neizvjesnosti.

Izdvajamo ovih pet savjeta:

 • Educirajte se o fizičkim i emocionalnim promjenama tijekom trudnoće.
 • Razgovarajte s partnerom o očekivanjima, brigama i ulogama u roditeljstvu.
 • Potražite podršku od obitelji i prijatelja kako biste imali oslonac tijekom trudnoće.
 • Pronađite aktivnost koja vaš opušta i smanjuje stres kako biste se lakše suočavali s izazovima trudnoće.
 • Potražite pomoć psihologa ili druge stručne osobe, ako osjećate nelagodu ili nemogućnost savladavanja emocija.

savjetovanje-kod-psihologa-virtualna-ordinacija

Perinatalna i postporođajna depresija

Pri planiranju trudnoće, liječniku je važno naglasiti ako ste imali povijest depresije, posebice postporođajnu depresiju. Liječnik će tijekom trudnoće pratiti znakove i simptome i provesti Edinburški upitnik kojim se procjenjuje rizik za razvoj te bolesti. Blaže oblike depresije tijekom trudnoće moguće je liječiti grupnom terapijom, individualnom psihoterapijom ili, ako je potrebno, antidepresivima. Čimbenici rizika su prethodne depresije, stresni događaji, nedostatak potpore, neplanirana ili neželjena trudnoća, problemi u partnerskom odnosu, financijski problemi i slično.

Perinatalna depresija i postpartalna (postporođajna) depresija su dva pojma koji se koriste za opisivanje depresivnih poremećaja koji se javljaju tijekom i nakon trudnoće. Iako se termini često koriste naizmjenično, postoji nekoliko razlika. Perinatalna depresija se odnosi na depresiju koja se javlja tijekom trudnoće, uključujući i razdoblje nakon poroda. To znači da se može pojaviti tijekom trudnoće ili u prvih nekoliko tjedana nakon poroda. Simptomi mogu uključivati:

 • Poteškoće u koncentraciji
 • Osjećaj krivnje
 • Probleme sa spavanjem
 • Probleme u apetitu
 • Gubitak interesa za aktivnosti koje su nekad bile užitak
 • Osjećaj tuge

Postpartalna depresija javlja se u 10 do 15 % majki nakon poroda. Može se javiti i nekoliko mjeseci kasnije i trajati od dva tjedna pa sve do godinu dana, ako se ne liječi. Točan uzrok se ne zna, no pretpostavlja se da se depresija nakon poroda javlja zbog niza hormonskih i psiholoških čimbenika.

Korisni dodaci prehrani

Prehrana ponekad nije dovoljan izvor određenih vitamina i minerala koji su bitni i za ostvarivanje i održavanje trudnoće, pa je ipak preporučljivo dodatno uzimati određene suplemente koji su korisni za reproduktivno zdravlje i pravilan razvoj fetusa. U prvom redu tu je folna kiselina koju je preporučeno uzimati i 3 mjeseca prije začeća, u minimalnoj dozi od 400 mikrograma dnevno.

Folna kiselina je umjetno dobiven oblik vitamina B9, a neophodna je za pravilno funkcioniranje organizma. U kombinaciji s drugim vitaminima, doprinosi zdravlju krvnih žila i srca. U trudnoći je važna jer pomaže u sazrijevanju crvenih krvnih stanica. Navedeno doprinosi prevenciji urođenih defekata kod djece.

Trudnoća i anemija

Na tržištu postoji cijeli niz prenatalnih preparata te je bitno provjeriti što i u kojoj količini zaista sadrže. Od vitamina i minerala koji se svakako trebaju naći na popisu u prenatalnim preparatima su vitamin D, vitamini B skupine te kalcij, cink i željezo. Anemija zbog manjka željeza kod žena je često stanje i prije trudnoće, a zbog povećane potrošnje željeza u trudnoći se može i pogoršati, zato je važno provjeriti status željeza i prema tome dodatno uvesti suplementaciju. Simptomi anemije u trudnoći mogu uključivati umor, slabost, vrtoglavicu, kratkoću daha i blijedu kožu. Zbog toga je, prije svega, važna pravilna prehrana bogata željezom.

Kako bi se zadovoljile povećane potrebe organizma za hranjivim tvarima, trudnicama se preporučuje dodatak željeza u obliku suplemenata. Redoviti pregledi kod liječnika i laboratorijske analize krvi tijekom trudnoće važni su kako bi se otkrila anemija i pravovremeno poduzeli odgovarajući koraci. Anemija u trudnoći nije neizbježna , iako je uobičajena. Praćenje zdravlja trudnice pomaže u prevenciji i ranoj detekciji.

Osim željeza, valjalo bi unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina, otprilike 300 mg dnevno. Optimalan unos omega-3 masnih kiselina u trudnoći ima važnu ulogu u razvoju mozga i mrežnice djeteta. Isto tako, navedeni nutrijenti pomažu pri smanjenju rizika od prijevremenog porođaja.

Važno: Pri odabiru suplemenata svakako obratite pozornost na sastav koji bi trebao biti što prirodniji, bez nepotrebnih dodataka, ili se o tome informirajte kod liječnika ili ljekarnika koji vam mogu preporučiti prikladan izbor suplemenata.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.