Bolji život uz prestanak pušenja

virtualna 28.05.2024

Pušenje je globalni zdravstveni problem koji negativno utječe na milijune ljudi diljem svijeta. Iako je svijest o štetnosti pušenja sve veća, postotak pušača i dalje je zabrinjavajuće visok. Ako nemate motivacije za prestanak pušenja, vjerujemo da ćete ih dobiti u nastavku.

Duhanski dim sadrži preko 7000 kemikalija, od kojih je 70 poznato kao kancerogeno. Najpoznatija supstanca je nikotin, koja uzrokuje ovisnost. Osim nikotina, tu su i katran, amonijak, toluen, ugljični monoksid i kadmij. Ove tvari oštećuju pluća, kardiovaskularni sustav i druge vitalne organe, uzrokujući brojne bolesti. Odmah nakon što zapalite cigaretu, vaše tijelo počinje reagirati. Povećava se broj otkucaja srca, krvni tlak raste, krvne žile se sužavaju, a disanje postaje otežano. Tkiva u tijelu osjećaju manjak kisika, što može dovesti do problema s probavnim sustavom i smanjenom fizičkom sposobnošću. Dugoročne posljedice pušenja su razorne. Pušenje je glavni uzrok raka pluća i bronha, te značajno povećava rizik od raka grla i usne šupljine. Kardiovaskularni sustav također pati, jer pušenje uzrokuje aterosklerozu – suženje krvnih žila koje može dovesti do infarkta i moždanog udara. Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je još jedna ozbiljna posljedica, koja značajno smanjuje kvalitetu života.

Pušenje duhana izaziva ovisnost

Ovisnost o pušenju razvija se brzo, često unutar nekoliko tjedana redovite konzumacije. Početak je često neugodan, praćen mučninom i kašljem, ali s vremenom pušenje postaje navika koju je teško prekinuti. Ovisnost nije samo fizička; pušenje stvara i snažnu psihološku ovisnost, što otežava prestanak.

Zdravstvene koristi i važnost prestanka pušenja

Prestanak pušenja donosi brojne zdravstvene koristi. Bivši pušači imaju niži rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i KOPB-a. Plućna funkcija se poboljšava, a rizik od infekcija poput plućne tuberkuloze smanjuje se. Također, prestanak pušenja može poboljšati rezultate liječenja postojećih bolesti i produžiti životni vijek. Prestanak pušenja je ključan za očuvanje zdravlja. Nužno je da društvo, uključujući zdravstvene i obrazovne institucije, medije i zakonodavstvo, radi na smanjenju dostupnosti i popularnosti pušenja. Promicanje zdravih navika i primarne prevencije ključno je za sprječavanje bolesti povezanih s pušenjem.

Pušenje nije samo osobni izbor; to je javnozdravstveni problem koji zahtijeva zajedničku akciju. Odricanje od ove štetne navike donosi dugoročne koristi za pojedince i zajednicu. Ulaganje u edukaciju i podršku za prestanak pušenja može spasiti živote i unaprijediti kvalitetu života mnogih.

Savjet plus

Ako i dalje nemate motivaciju za prestanak pušenja, samo se zapitajte:

  • Koliko vam je važno zdravlje?
  • Koliko ćete novaca uštedjeti?
  • Čemu se najviše radujete?

Vjerujemo kako ćete odgovarajući na ova pitanja pronaći dobre razloge da prestanete pušiti – odmah!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.