Izlaganje suncu i fotozaštita

virtualna 10.06.2022

Nakon duge i hlade zime, jedva dočekamo izlaganje suncu u proljetnim i ljetnim mjesecima. No, koliko sunca je dovoljno za zdravlje i sintezu vitamina D, a koliko izlaganje suncu vodi narušavanju zdravlja?

Naš dr. Nikola pojašnjava što se događa u našem tijelu i koži kada se izlažemo suncu, ali i procese koji se dogode uslijed prekomjernog izlaganja suncu.

Par kratkih podsjetnika:

  • Tijekom najtoplijeg dijela dana potražite hlad
  • Kožu zaštitite kremom s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30+)
  • Na glavi nosite kapu ili šešir
  • Oči zaštite sunčanim naočalama s kvalitetnom UVA i UVB zaštitom
  • Pri ruci uvijek imajte bočicu vode ili nezaslađenog biljnog čaja
  • Uživajte u ljetu

Što ako ipak izgorite na suncu? Donosimo nekoliko savjeta za prvu pomoć!

Hladna kupka – Crvenilo na koži nije lijepo vidjeti, peče i zateže, a ujedno je i znak upale. Kako bi se smanjio upalni proces i bol zbog opeklina, pri tuširanju koristite hladniju vodu jer će olakšati neugodan osjećaj.

Hidratantna krema – Zahvaćeno mjesto mažite hidratantnom hranjivom kremom. U nizu kozmetičkih sastojaka koji smanjuju upalne procese, aloe vera je sigurno jedna od najpoznatijih, a njeno korištenje nije mit.

Pijte više vode – Ako je veći dio tijela zahvaćen crvenilom, kožna barijera se oštećuje i nije u mogućnosti zadržati tekućinu koja je potrebna organizmu. Stoga, može doći do dehidracije pa se preporučuje piti veće količine vode i nezaslađenih biljnih čajeva.

Protuupalni lijek – Javite se liječniku obiteljske medicine ako je zahvaćen velik dio tijela. S obzirom na druga zdravstvena stanja koja imate, može preporučiti uzimanje njegog protuupalnog lijeka, primjerice paracetamola ili ibuprofena.

Lagane tkanine – Na upaljenu kožu možete staviti tanku vlažnu gazu kako bi umanjila neugodan osjećaj. Iako sva odjeća smeta kada izgorimo na tijelu, manje će iritirati lagana i široka odjeća. Birajte pamučne i lanene komade.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.