Kako prepoznati artritis?

virtualna 13.05.2024

Artritis je općeniti pojam koji označava upalu u zglobu, ali ne precizira specifičan zglob, trajanje ili uzrok. Raznolikost bolesti u obitelji artritisa obuhvaća mnoge različite vrste. Unatoč tome, glavni simptom svih oblika artritisa je bol u zglobovima, često tupog karaktera, ali ponekad i oštre intenzivnosti, praćena zakočenošću. Analiza obrasca zakočenosti, uključujući jačinu, vrijeme pojave i povezanost s vanjskim čimbenicima, može pomoći u preciznijoj dijagnozi vrste artritisa. Više o tome govori naš dr. Nikola:

Vrste artritisa

Najrasprostranjeniji oblik artritisa je osteoartritis, poznat i kao starački artritis. Ova degenerativna bolest karakterizira propadanje hrskavice u zglobovima, što rezultira pritiskom na kosti i zakočenošću. Dob i prethodne ozljede zglobova povećavaju rizik od razvoja osteoartritisa, no genetska predispozicija također ima važnu ulogu.

Reumatoidni artritis, s druge strane, autoimuna je bolest koja proizlazi iz imunosne reakcije na molekule u zglobovima. Upalni proces uzrokuje bol i ograničava pokretljivost zglobova, često zahvaćajući više zglobova istovremeno. Osim toga, reumatoidni artritis može utjecati na druge organe, poput pluća, bubrega ili srca.

Uz ova dva najčešća oblika, postoji i niz drugih vrsta artritisa. Uključujući giht, psorijatični artritis, juvenilni idiopatski artritis te ankilozantni spondilitis.

Dijagnoza i liječenje

Iako promjene životnog stila, poput gubitka težine, vježbanja i izbjegavanja štetnih pokreta, mogu usporiti napredovanje osteoartritisa, za većinu drugih oblika artritisa dostupne su različite mogućnosti liječenja. Za autoimune oblike artritisa, kao što je reumatoidni artritis, postoje lijekovi koji ciljaju imunosni sustav i mogu zaustaviti progresiju bolesti te ublažiti simptome. Ipak, promjene u načinu života i dalje su važne kao podrška terapiji.

Važno je naglasiti da pravilna dijagnoza i upravljanje artritisom zahtijevaju suradnju između pacijenta i medicinskog tima. Rani simptomi artritisa često mogu biti nespecifični ili se mogu preklapati s drugim uvjetima, što može otežati dijagnosticiranje.

Kada se pojave simptomi poput bolova u zglobovima, zakočenosti ili oticanja, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i započelo odgovarajuće liječenje. Liječnik će obaviti detaljan pregled, uzeti anamnezu i možda naručiti dodatne pretrage. To mogu biti rendgenski snimci, magnetska rezonanca ili krvne pretrage.

Na temelju dijagnoze, liječnički tim može preporučiti individualizirani plan liječenja koji može uključivati kombinaciju lijekova, fizikalnu terapiju, vježbe, prehrambene promjene i, u nekim slučajevima, kirurške intervencije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.