Opekline kod djece: Što napraviti?

virtualna 07.12.2022

Kipući čaj, vruća hrana, zagrijane površine poput štednjaka i pećnice- sve to poziva nas na oprez! Ipak, za one najmlađe navedeno može biti izvor znatiželje. Kako biste izbjegli moguće opekline, nužno je predvidjeti potencijalno opasne situacije za dijete. Ponekad je to zaista izazovno jer je svijet iz dječje perspektive veliko mjesto za istraživanje.

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama kod djece (7. prosinca), dr. Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije Klinici za dječje bolesti Zagreb upozorio je da su upravo opekline najčešći uzrok ozljeda. Naime, u Hrvatskoj se od opeklina liječi više od 3.000 djece, od čega je dvostruko više dječaka od djevojčica. Liječenje djece s teškim opeklinama zahtijeva brojne operacijske zahvate i dugotrajne boravke u bolnici. Zbog toga se putem javnih kampanja želi osvijestiti javnost o visokoj stopi opeklinskih ozljeda kod djece kao i mogućoj prevenciji.

Prvi korak u zaštiti je razumijevanje kako dolazi do nastanka opeklina. U većini slučajeva, opeklinu uzrokuje doticaj s izvorima topline (vruća hrana i piće) i predmetima poput pećnice i štednjaka. Treba imati na umu da opekline mogu uzrokovati i kemijska sredstva za čišćenje u slučaju gutanja ili izlijevanja po koži.

U slučaju da do opekline dođe, važno je pravodobno reagirati kako bi se spriječilo nastajanje dubljih oštećenja kože. Bitno je razlikovati:

Opekline prvog stupnja

Javlja se crvenilo i manja oteklina. Koža je suha bez mjehurića. Opekline prvog stupnja zacijele u roku od tri do šest dana.

Opekline drugog stupnja

Zahvaćaju gornji sloj kože i dio sloja ispod. Koža je crvena s mjehurićima te može nateći. Vrijeme zacjeljivanja može potrajati do tri tjedna i dulje.

Opekline trećeg ili četvrtog stupnja

Najteži oblik opeklina! Zahvaćaju sve slojeve kože, a mogu i prodrijeti u tkivo ispod. Površina može izgledati voštano bijela, smeđa ili pougljena. Većina se mora liječiti kirurški.

Prva pomoć

Ako se radi o opeklini prvog stupnja, pustite hladnu vodu (ne led) preko opekline ili držite čist, hladan oblog na opeklini 3 do 5 minuta. „Kućne pripravke“ i „narodne lijekove“ poput maslaca i masti izbjegavajte! Bol možete ublažiti lijekovima protiv bolova dostupnima u ljekarnama, ovisno o dobi djeteta. Ako se radi o opeklinama drugog, trećeg ili četvrtog stupnja, odmah odvedite dijete u najbližu bolnicu ili pozovite Hitnu pomoć.

Liječničku pomoć obavezno trebate potražiti u slučaju da dijete ima opeklinu dublju od površinske. Velike opekline te ozljede od požara, kemikalija, utičnica i sl. također su razlog za odlazak u bolnicu. Ako je opeklina nastala na tjemenu, šakama, rukama, licu ili genitalijama, isto zahtjeva pregled liječnika. To vrijedi i za opeklinu koja se inficirala.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.