Ljetne infekcije

virtualna 15.04.2021

Dijelu žena dolaskom ljeta dolaze i ljetne infekcije. Ginekologinja dr.sc. Ivana Pentz iz zagrebačke Poliklinike Fleur pojašnjava kako to nije neuobičajeno. Neke žene su im sklonije, no i visoke temperature i mokri kupaći kostimi dodatno doprinose razvoju infekcija tijekom ljetnih mjeseci.

Prevencija

Savjetujemo vas što možete napraviti u svrhu prevencije ljetnih infekcija te što uvrstiti u putnu ljekarnu kod pakiranja za godišnji odmor!

Presvlačenje mokrog kupaćeg kostima

Povezanost hodanja bez papuča i upale bubrega je mit, no dugo nošenje mokrog kupaćeg kostima može pospješiti pojavu infekcije. U vagini postoje dobre bakterije, koje promjenom pH vrijednosti vagine i/ili vanjskim uzročnikom mogu voditi razvoju uroinfekta. Stoga, u torbi za plažu neka se uvijek nađe pokoji rezervni badić!

Probiotici

Formulacije probiotika namijenjenih ženskom zdravlju mogu biti dobar saveznik u ljetnim mjesecima. Neće odmoći ako ih piješ preventivno uoči i tijekom ljetovanja, pogotovo ako si sklonija uroinfektima. Osim što je često mokrenje dosadno, uglavnom je i neugodno, a ako se uroinfekt proširi do bubrega, može biti i izrazito bolno.

Higijena

Uz redovito presvlačenje mokrih kostima i redovitu higijenu intimnog područja, pitamo se možemo li još što napraviti. Iako se dnevni higijenski ulošci reklamiraju kao saveznik intimnog zdravlja, ne preporučuje ih se nositi svakodnevno, niti cijeli dan.

Prehrana

Kod gljivičnih infekcija važno je ograničiti unos ugljikohidrata, budući da se ti uzročnici uroinfekta hrane šećerima u hrani. Kratkotrajnom eliminacijskom dijetom i ostalim metodama liječenja, stanje se može dovesti u normalnu nakon nekoliko dana.

Detaljnije o svemu poslušaj u videu!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.