MedSpot #4broj: Migrena u fokusu

virtualna 15.09.2023

Među neurološkim stanjima, migrena zauzima jedno od vodećih mjesta po učestalosti.

Procjenjuje se da više od 10% globalnog stanovništva pati od nje, a posebno je rasprostranjena među ženama. Ono što ovu bolest čini alarmantnom su simptomi koji mogu potpuno onemogućiti pojedinca u svakodnevnim aktivnostima, što je često uzrok radne nesposobnosti i čini je jednim od glavnih ekonomskih izazova među neurološkim poremećajima. Zato u 4. broju našeg besplatnog e-časopisa MedSpot razgovaramo o migreni!

Pročitajte MedSpot

Osvještavamo i educiramo

Međutim, fokus ovog broja nije tek na statistici i broju oboljelih, već na dubljem razumijevanju sveobuhvatnih aspekata migrene – osvještavanju, liječenju i mogućnostima unaprjeđenja kvalitete života. Kroz razgovore s vodećim stručnjacima u ovom području, 4. broj MedSpota istražuje kompleksne veze koje su povezane s migrenom. Naša namjera je educirati čitatelje, povećati svijest o ovom stanju te djelovati na suzbijanje stigmatizacije koja često prati ovo oboljenje. Sama činjenica da se radi o nevidljivoj boli, može biti zbunjujuća za pojedince.

  • Pa često čujemo izjave poput: “To je samo glavobolja” ,“Opet ta tvoja migrena“, “Popij tabletu, bit će ti bolje”, “Prošetaj”.

Kakav sadržaj vas očekuje?

U ovom izdanju, pronaći ćete niz inspirativnih intervjua i stručnih članaka koji istražuju različite aspekte migrene. Podrška je vrlo bitna stavka, a važnu ulogu u tome imaju udruge. Zato, nam je iznimna čast što se na naslovnici časopisa nalazi potpredsjednica udruge Migrena Hrvatska, Marina Krpan.

Prelistajte novi broj

Kako prepoznati simptome migrene i koje su karakteristike napadaja u intervjuu nam je otkrila prim. Maristela Stojić. Koja je razlika između migrene i obične glavobolje te kako ova bolest utječe na produktivnost, odnosno profesionalni život, teme su razgovora s prim. dr. sc. Davorom Jančuljkom.

Pored intervjua, brojni stručnjaci čiji je fokus migrena pripremili su niz zanimljivih i aktualnih članaka. Koja je poveznica između razine vitamina D i pojave migrene, zašto se javljaju glavobolje u trudnoći te kako migrena utječe na mentalno zdravlje, samo su neke od tema. Nadamo se da će ovaj broj, osim edukacije, pružiti podršku svima koji se suočavaju s ovom izazovnom bolešću.

Saznajte više!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.