Poremećaj iz spektra autizma: Kako ga prepoznati?

virtualna 04.04.2024

Poremećaj iz spektra autizma (engl. Autism Spectrum Disorder – ASD) predstavlja kompleksan neurorazvojni poremećaj s različitim simptomima i varijacijama u težini. Dok se točan uzrok autizma još uvijek istražuje, znanstvena zajednica prepoznaje da genetski faktori imaju ključnu ulogu. Primjerice, Rettov sindrom ili fragilni X kromosom mogu biti povezani s autizmom, dok se kod neke djece pojavljuju spontane genetske mutacije koje doprinose razvoju poremećaja.

Pored genetskih faktora, određeni okolišni čimbenici mogu imati utjecaj na pojavu autizma. Studije su pokazale da virusne infekcije, određeni lijekovi te komplikacije tijekom trudnoće mogu povećati rizik od razvoja autizma.

Poremećaj iz spektra autizma- različiti simptomi

Glavni znakovi autizma manifestiraju se kroz poteškoće u socijalizaciji, ponašanju i komunikaciji. Simptomi variraju od osobe do osobe te se mogu primijetiti već u ranom djetinjstvu. Neka od karakterističnih ponašanja uključuju ljuljanje, mahanje, pokazivanje opsesivnih interesa, potrebu za rutinom i uzrujanost kod promjena, kao i ponavljajuće obrasce ponašanja ili govora. Iznimno je bitno prepoznati znakove autizma, poput neprepoznavanja emocija ili izbjegavanja kontakta očima, te potražiti stručnu pomoć i podršku što prije.

  • VAŽNO: S obzirom na raznolikost simptoma autizma, ključno je pružiti individualizirani pristup svakom pojedincu.

Terapija i podrška

Cilj terapije za osobe s autizmom je smanjiti izraženost simptoma i poboljšati kvalitetu života. Individualizirani pristup terapiji ključan je s obzirom na različite spektre poremećaja unutar autizma. Terapijski timovi sastoje se od stručnjaka različitih područja. Oni rade zajedno kako bi pružili podršku pojedincu u različitim okruženjima, uključujući školu, zdravstvene ustanove ili dom. Rani dijagnostički postupci i pravovremena intervencija od iznimne su važnosti za poboljšanje ishoda i prilagodbu terapije potrebama svakog pojedinca s autizmom.

Kada je u pitanju poremećaj iz spektra autizma, podrška obitelji je ključna. Roditelji i skrbnici igraju važnu ulogu u prepoznavanju simptoma, pronalaženju resursa i sudjelovanju u terapijskim postupcima. Edukacija obitelji o autizmu i razumijevanje individualnih potreba djeteta mogu značajno poboljšati kvalitetu života i socijalne interakcije. Iako poremećaj iz spektra autizma predstavlja izazov za pojedince i njihove obitelji, s pravodobnom dijagnozom, podrškom i terapijom, mnogi ljudi s autizmom postižu značajan napredak i žive pun i zadovoljavajući život. Edukacija zajednice o autizmu i promicanje inkluzivnog okruženja ključni su koraci prema stvaranju društva koje prihvaća i podržava raznolikost.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.