Migrena – sve što trebate znati

virtualna 29.05.2022

Glavobolje su najčešća neurološka bolest, koju je svatko od nas ponekad osjetio. Nekad se javlja samostalno (primarna), a nekada je simptom nekog drugog stanja, primjerice upale, prehlade, sunčanice. Može nastati i zbog fizioloških razloga, primjerice lošeg držanja ili problema s vratnim žilama, ali i kao reakcija na stres. Svaki bol u području glave je glavobolja. No, nije svaka glavobolja migrena!

Što je migrena?

Migrena je ponavljajuća glavobolja, a ubrajamo ju u primarne glavobolje, što znači da su glavobolje same po sebi bolest. S migrenom živi oko 10% ukupne populacije. Obično se javljaju kronično i povremeno, nešto češće kod žena. Njihova pojavnost može biti vezana uz hormonalne promjene pa se često javljaju tijekom mjesečnica ili tijekom menopauze. Jedan od uzroka migrene može biti stres. Dio ljudi može reagirati i prilikom naglih promjena vremena.

Karakteristike migrene su sljedeće:

 • Javlja se u epizodama
 • Javlja se češće s jedne strane glave
 • Može započeti bolom u području oka ili suzenjem oka
 • Bol je pulsirajuća

Učestalost se razlikuje kod ljudi, neki ih doživljavaju nekoliko puta u životu, neki nekoliko puta godišnje, a neki i više puta mjesečno. Osobe sklone migreni mogu reagirati konzumacijom nekih vrsta hrane, poput alkohola, sira, čokolade ili konzervirane hrane.  Uglavnom se prvi puta jave tijekom adolescencije, a tijekom života mogu se i povući. Naš dr. Nikola savjetuje što učiniti ako češće doživljavate migrene te kako prevenirati nove epizode migrene.

Simptomi migrene

Migrena uglavnom zahvaća polovicu glave, može biti praćena mučninom i povraćanjem te poremećajima vida. Može joj prethoditi umor i zijevanje, žudnja za hranom, promjene raspoloženja. Kada se govori o migreni, uglavnom razlikujemo nekoliko vrsta:

 • Migrena bez aure
 • Migrena s aurom
 • Migrena s produženom aurom

Aura je promjena u vidnom polju, koja se javlja kao predsignal epizode migrene. Obično traje do sat vremena. Auru prepoznajemo kao bljeskajuću točku unutar vidnog polja, osjećaj slabljenja vida na jedno oko, pa i promjenama motorike ruku i nogu te teškoćama govora.

Kada se javiti liječniku?

Ako migrenu doživljavate nekoliko puta godišnje ili rjeđe, vjerojatno znate kako ju liječiti. Popit ćete tabletu protiv bolova, leći u zamračenu prostoriju, izolirati se od vidnih i zvučnih podražaja. Epizoda će vjerojatno proći kroz nekoliko sati. No, ako se migrene javljaju češće, traju nekoliko dana pa remete svakodnevicu, a praćene su teškim simptomima, vrijeme je za javljanje liječniku. Za početak, javite se liječniku obiteljske medicine, a on može po potrebi usmjeriti na obradu specijaliste neurologije. Prije pregleda kod liječnika, prisjetite se sljedećih informacija:

 • Kada je bilo zadnjih nekoliko epizoda migrene?
 • Koliko su trajale?
 • U kojem sijelu glave se migrena manifestirala?
 • Koliki je uobičajeni intenzitet bola na skali od 1 do 10?
 • Koji simptomi su bili prisutni?

S obzirom na odgovore, liječnik će procijeniti o kojem tipu migrene se radi te predložiti metodu liječenja.

Liječenje migrene

Kada se javi migrena, uputno je uzeti tabletu za liječenje bola ili anelgetik. No, kod pacijenata koji pate od čestih i intenzivnih napada, potrebno je uvesti specifičnu terapiju. Napretkom medicine, sve je više terapijskih opcija u liječenju migrene. Dolaze u različitim formama i doziranjima pa je terapiju moguće primijeniti svakodnevici svake osobe. Osim lijekovima, u liječenju je iznimno bitna promjena životnog stila.

 • Prehrana: Osim izbjegavanja gore navedenih okidača migrene, preporučuje se konzumacija raznovrsne mediteranske prehrane, kao i unos većih količina tekućine u danu.
 • San: Kod sna važni su i kvaliteta i kvantiteta. Prije spavanja opustite se i odmaknite od reflektirajućih ekrana, popijte umirujući čaj, slušajte opuštajuću glazbu.
 • Kretanje: Redovita tjelesna aktivnost doprinijet će boljoj cirkulaciji, smanjiti vjerojatnost problema s vratnom kralježnicom te unaprijediti cjelokupno zdravlje organizma.
 • Stres: Teško je u potpunosti izbjegavati uzročnike stresa, no bilo bi dobro naučiti konstruktivne metode nošenja sa stresom.
 • Savjetovanje ili psihoterapija: Kako migrena može imati psihosomatski uzrok, razrješenje nekih životnih teškoća može umanjiti njihovu učestalost.
 • Akupunktura: Ova metoda ima dokazan učinak na smanjenje pojave epizoda migrene.
PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.