Peta bolest: Simptomi, dijagnoza i liječenje

virtualna 31.10.2023

Peta bolest je osipna bolest u djece, uzrokovana virusom po imenu parvovirus B19. Najčešća je kod predškolske i osnovnoškolske djece, a koji su simptomi, kako se dijagnosticira i liječi otkrila nam je Maja Sabolić, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena:

Simptomi

Ova virusna bolest se često manifestira kroz različite simptome. Za neke, početni simptomi su slični prehladi, uključujući blago povišenu temperaturu, bolove u tijelu i grlobolju. Međutim, najprepoznatljiviji simptom je karakterističan osip koji varira u trajanju od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Osip se javlja kroz tri stadija:

  • 1. stadij: crvenilo obraza, kao da su ispljuskani
  • 2. stadij: osip izbija po cijelom tijelu, osim po dlanovima i tabanima
  • 3. stadij; osip se povlači s trupa, a ostaje na udovima

Osip u zadnjem stadiju blijedi, rub ostaje uzdignut pa kožne promjene izgledaju poput čipke. Hladnoća, toplina, trljanje, uzrujanost ili izlaganje suncu može kratkotrajno pojačati crvenilo. Osip najčešće traje manje od dva tjedna, ali to može biti i dulje. U tom slučaju, ne postoji opasnost za dijete. Vrijeme inkubacije, odnosno od kontakta s oboljelom osobom do početka simptoma obično iznosi od 4 dana do 2 tjedna.

Dijagnoza

Dijagnoza pete bolesti obično se postavlja na temelju kliničkog pregleda, pri čemu se pridaje posebna pažnja tipičnom osipu koji se pojavljuje na obrazima i ekstremitetima, posebno rukama i nogama. Rijetko je potrebna dodatna dijagnostika, ali u nekim slučajevima se mogu koristiti serološki testovi ili molekularna dijagnostika kako bi se potvrdila bolest.

Liječenje

Većina zdrave djece koja oboli od pete bolesti iskusi blage simptome pa liječenje obično nije potrebno. U slučaju svrbeža od osipa, može se koristiti antihistaminik, sirup za ublažavanje nelagodnosti. Povišenu temperaturu može biti potrebno tretirati antipireticima, ali često ni to nije nužno. Ne postoji specifičan antivirusni lijek za parvovirus B19, kao ni cjepivo protiv toga.

Prevencija

Prevencija pete bolesti sastoji se u izbjegavanju bliskog kontakta s bolesnicima, iako je to teško jer osoba više nije zarazna nakon što se pojavi karakterističan osip. Bolest se prenosi kapljičnim putem, putem sline. Važno je napomenuti da su hematološki bolesnici, kao što su osobe oboljele od anemije, posebno osjetljivi na petu bolest. Također, trudnice u prvih 20 tjedana trebaju biti na oprezu zbog potencijalnog rizika za nerođeno dijete.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.