Ples i zdravlje

virtualna 29.04.2022

Već 40. godinu Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja u spomen na rođendan plesača i koreografa Jean-Georges Noverre, stvoritelja modernog baleta. Ples može izazvati osmijeh na lice, povezati nas s partnerom i još puno toga.

Svi znamo izreku kako trebamo plesati kao da nas nitko ne gleda, zar ne? No, koliko često to doista i radite? Donosimo neoborive argumente zašto biste trebali zaplesati već ovaj vikend.

Kako ples utječe na mozak? 

Naš mozak se mijenja tijekom cijelog života, na temelju našeg iskustva te učenja znanja i vještina. To se naziva plastičnost mozga, a s godinama i starenjem, to je svojstvo sve manje izraženo. Pokazalo se kako ples povoljno utječe na plastičnost mozga.  To je i vidljivo  tijekom treniranja plesa. Čak i osobe s „dvije lijeve“ vremenom mogu savladati jednostavnije društvene plesove. Plesanje smanjuje rizik razvoja demencije. Zanimljivo je kako plesanje argentinskog tanga unapređuje motoričke sposobnosti te držanje bolesnika s Parkinsonovom bolešću.

Srce i metabolizam

Nekoliko sati na plesnom podiju kluba ili zahtjevan plesni trening osjetit ćete na nekim mišićnim skupinama, ali sigurno i na svom pulsu. Ples je odlična aerobna aktivnost koja će aktivirati kardiovaskularni sustav, a dugotrajno bavljenje plesom može povoljno utjecati na ubrzavanje bazalnog metabolizma. Ako želite izgubiti kilogram-dva nakupljen tijekom zimskih mjeseci, reći ćemo i kako se u pola sata plesa može potrošiti između 200 i 400 kalorija. Kao redovita tjelovježba, ples može povoljno djelovati u prevenciji razvoja kroničnih degenerativnih bolesti sustava za pokretanje, primjerice osteoporoze.

Ples i mentalno zdravlje

Dok je djeci sasvim uobičajeno odvojiti vrijeme za zabavu i igru, tijekom odrastanja to vrijeme nekako se zamijeni vremenom posvećenim obavezama i žurbi. No, vrlo je važno da u svakoj životnoj dobi napravimo prostor za smijeh, zabavu i kreativnost. Ples je izvrsna aktivnost za izražavanje kreativnosti, ali i neprorađenih osjećaja. Ako plešemo u paru ili društvu, tu je i faktor druženja te stvaranja zajedničkih uspomena. Sve navedeno povoljno će djelovati na mentalno zdravlje, posebno na samopoštovanje, samopouzdanje na plesnom podiju, osjećaj pripadanja, a i barem će djelomično umanjiti osjećaj preplavljenosti stresom.

Kako odabrati idealnu plesnu aktivnost za sebe?

Imate „dvije lijeve“? Započnite s jednostavniji društvenim plesovima. Iskusni plesni pedagozi jamče da ćete disco fox sigurno savladati!

Ples kao tjelovježba? Odaberite grupnu plesnu aktivnost ili plesove koji se plešu na glazbu bržeg tempa, poput MTV dance, jazz dance ili hip hop.

Želite se povezati s partner(ic)om? Krenite na standardne ili latinoameričke plesove. Ako volite američku glazbu prve polovice 20. stoljeća, pokušajte plesati swing, lindy hop ili charlston.

Želite upoznati nove ljude? Uključite se u neki od plesnih tečajeva. Čak i da se radi o plesovima koji se plešu u paru, uvijek će biti osoba koje ne dođu u paru. Zato ne morate brinuti o tome s kime ćete plesati.

Za ples nije potrebna oprema. Nosite ugodnu i čistu odjeću i obuću, u odgovarajućem broju slojeva koje ćete skidati kako se tijelo zagrijava. Prije plesanja bi bilo dobro istegnuti se i zagrijati, a uz sebe uvijek imajte bočicu vode kako biste ostali hidrirani. Nakon treninga istegnite mišiće i dajte tijelu vremena da se postepeno ohladi.

Za kraj, najvažniji savjet – uživajte i plešite kao da nitko ne gleda!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.