Propuh: Ljetni neprijatelj #1

virtualna 18.07.2023

“Propuh!!”

Svi smo odrastali s ovim usklikom upozorenja o ljetnom neprijatelju broj 1 – propuhu! Naravno, uz one standardne o mokroj kosi, hodanju bez papuča te sjedenju na hladnom. Da se radi o kulturološki uvjetovanim strahovima, možete utvrditi u razgovoru s Europljanima koji bicikliraju mokre kose na vjetru ili nikad nisu posjedovali papuče. Propuh dakle nije krivac broj jedan.

Ipak, ne možemo ova upozorenja odbaciti tek tako jer sve ovo doista može biti okidač za razvoj bolesti u trenutku kada se poklopi nekoliko drugih stvari (oslabljen imunološki odgovor, uzročnik infekcije, neki drugi unutarnji i okolinski čimbenici, ..). Dakle, propuh i bose noge nisu uzročnici bolesti i većinu vremena neće se dogoditi baš ništa kobno za naše zdravlje. Tome u prilog govori činjenica da nam zdravstveni sustav i dalje, koliko-toliko, funkcionira bez tisuća žrtva ljetnog neprijatelja broj jedan: propuha!

 

Savjeti dr. Nikole

Naš dr. Nikola novi je video posvetio osvjetljavanju obraza ovog drevnog neprijatelja kućanstava u regiji.

 

Propuh vs. klima uređaji

Osim propuha, tijekom toplijeg dijela godine dosta vremena provodimo u prostorima koje hlade klima uređaji. Dapače, oni će češće potaknuti razvoj prehlade ili upale sinusa od običnog propuha. Više je razloga:

  • Neredovito i površno čišćenje klimatizacijskih uređaja može olakšati širenje zaraze unutar zatvorenog prostora u kojem boravi ili kroz koji prolazi veći broj ljudi
  • Velike temperaturne razlike između hlađenog prostora i okolinske temperature, na što reagiraju sluznice gornjih dišnih puteva
  • Klimatizacijski uređaji isušuju sluznicu nosa što olakšava širenje virusa jednom kada uđu u nos

Ljetna prehlada

Kad govorimo o bolestima koje se smatraju posljedicom propuha ili sjedenja na betonu, uglavnom mislimo na prehlade ili upale mokraćnih puteva. No, bolesti respiratornog ili urogenitalnog sustava uzrokuju različiti virusi i bakterije. Dakle, ti uzročnici moraju biti prisutni u našem tijelu kako bi se razvila bolest u kombinaciji s neadekvatnim imunološkim odgovorom na te vanjske čimbenike.

Iako viroze češće imamo u hladnijem dijelu godine, sve ove bolesti jednako liječimo i u ljetnim mjesecima – odmorom, većim količinama tekućine i lijekovima kojima se suzbijaju pojedini simptomi bolesti (temperatura, kašalj, curenje nosa).

Ostale tegobe

Velike temperaturne razlike i jak intenzitet puhanja mogu izazvati i neke druge tegobe. Jedna od njih je upala oka, što se manifestira crvenilom, boli ili osjećajem pikanja, pojačanim suzenjem oka. Može doći i do oticanja ili zatvaranja zahvaćenog oka. Ovo stanje liječi se specifičnim kapima i/ili kremama, koje će preporučiti liječnik obiteljske medicine. Može se dogoditi i upala živaca (neuralgija) u području vrata ili ramena. Obično će se javiti osjećaj ukočenosti i bola u zahvaćenom području, a mogući su i izraženiji simptomi, poput gubitka snage u ruci zahvaćene strane ili trnci. U ovom slučaju se također javite liječniku obiteljske medicine, koji će uz mirovanje prepisati i lijekove koji će pomoći oporavku.

Zaključno: Je li propuh neprijatelj?

Presuda o utjecaju propuha na zdravlje ne može biti jednoglasna. Ipak, ne bismo ga okrivili za sve ono što mu se zna pripisivati. Klima uređaji su vjerojatno češći krivac ljetnih prehlada i upala, budući da su temperaturne razlike puno izraženije. Tijekom vrućih dana i noći važno je voditi se sljedećim stavkama:

  • Razlika između vanjske temperature zraka i temperature klimatizacijskog uređaja neka bude tek nekoliko stupnjeva. Primjerice, ako je vani 35 stupnjeva, klima ne smije biti postavljena na 25 stupnjeva.
  • Ne sjedite u mokroj ili vlažnoj odjeći na direktnom propuhu ili pod klimom. Posljedica može biti neuralgija ili neka druga upala.
  • Klimu ili ventilator ne usmjeravajte ravno u lice, kako ne bi došlo do reakcije na sluznicama glave – bilo unutar nosa, grla ili oka.
  • Održavajte higijenu prostora i klimatizacijskih uređaja, kao i higijenu svojih dišnih puteva. Kao i zimi, i ljeti je važno održavati vlažnost prostora u kojima boravimo.

Nadamo se da će naši savjeti pomoći u prevenciji ljetnih tegoba. I podsjetnik za kraj – Nije propuh kriv baš za sve!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.