Upala mjehura

virtualna 03.07.2023

Zamisli sljedeći scenarij. Ljetni šoping po sniženjima je uspješno odrađen, godišnji odmor je započeo, a novi kupaći kostim spremno čeka prvo kupanje. Torbe su uspješno i temeljito spakirane, na cestama nema gužve, a smještaj je upravo onakav kakvim je prikazan na stranici za rezervaciju. Savršenstvo! Nakon dva dana kupanja, kreće peckanje pri mokrenju, ali nadaš se kako će brzo proći. Treći dan je razina neugode takva da moraš potražiti lokalni Dom zdravlja. Liječnik govori kako je upravo ono čega si se bojala – upala mjehura.

Upala mjehura

Ovo stanje nije rijetkost i procjenjuje se kako će dvije trećine žena barem jednom u životu imati upalu mjehura ili cistitis. Četvrtina njih oboljet će i nekoliko puta, što nazivamo recidivirajućim cistitisom. Upala mjehura ili cistitis može imati nekoliko uzročnika. Može se raditi o blagoj upali, koja može biti posljedica pothlađivanja ili predugog nošenja tog novog divnog, ali mokrog, kupaćeg kostima. Ovdje govorimo o neinfektivnoj upali mjehura. S druge strane, infektivnu upalu mjehura karakterizira množenje patoloških bakterija ili pak gljivica. Kod spolno aktivnih žena, javlja se i upala mjehura ili cistitis uzrokovan spolno prenosivim uzročnicima.

Simptomi upale mjehura

Simptomi obično kreću naglo, no dobra vijest je kako kod akutne upale mjehura ne traju duže od nekoliko dana. Ipak, kada si na godišnjem odmoru, i tih nekoliko dana je previše!

Evo nekoliko simptoma upale mjehura koje se ne smiju ignorirati:

  • Češće mokrenje
  • Peckanje ili bolovi tijekom mokrenja
  • Mutna mokraća
  • Tragovi krvi u mokraći
  • Mokraća neugodnog mirisa
  • Češći osjećaj pritiska u području mjehura

Upala mjehura, ako se ne krene s liječenjem na vrijeme, može se početi širiti na druge organe urogenitalnog trakta. Posebno neugodno je kada se proširi na područje bubrega. Upala bubrega može biti praćena jakim bolovima u području trbuha ili donjeg dijela leđa, kao i povišenom tjelesnom temperaturom. U tom slučaju je važno što prije se javiti najbližem liječniku.

Liječenje upale mjehura

Upala mjehura uzrokovana bakterijama liječi se antibiotikom. Podsjećamo, antibiotike je uvijek nužno popiti do zadnje doze (tablete), budući da u suprotnom radimo u prilog bakterijama i razvoju antibiotske rezistencije. Kod povremenih upala mjehura vjerojatno neće biti potrebno raditi urinokulturu, no ako se one ponavljaju, liječnik će sigurno uputiti na ovu pretragu.

U slučaju gljivične infekcije, postoji niz različitih preparata, uglavnom u formi vaginaleta ili krema za lokalnu primjenu, kojima se može regulirati stanje. Važna je i prilagodba prehrane, u vidu dijete namirnicama siromašnima ugljikohidratima, o čemu možeš pročitati niže.

Osim liječenja medicinskim preparatima i lijekovima, preporučuje se piti veće količine tekućine u danu kako bi se mjehur češće praznio i prirodno oslobađao uzročnika upale. Dodatno, važno je održavati pravilnu higijenu. U slučaju ponavljajućih infekcija, javite se liječniku obiteljske medicine ili specijalisti ginekologije, kako bi se razmotrile dodatne dijagnostičke i terapijske opcije.

Savjet ginekologa

O napornim ljetnim infekcijama razgovarali smo i s ginekologinjom dr.sc. Ivanom Pentz iz zagrebačke Poliklinike Fleur, koja pojašnjava kako, nažalost, one nisu nimalo neuobičajene. Neke žene su im sklonije, a visoke temperature i mokri kupaći kostimi dodatno doprinose razvoju infekcija tijekom ljetnih mjeseci.

“Ljeto je definitivno vrijeme češćih infekcija urogenitalnog trakta i rodnice. Razlog tome je viša temperatura zraka, zbog čega tijelo gubi više tekućine, a mokraća postaje koncentriranija, što stvara povoljnu okolinu za razvoj uroinfekcija.” – objašnjava naša sugovornica.

U ljetnim mjesecima češći uzrok infekcija je poremećaj pH vagine, nego bakterije i spolno prenosive bolesti. Promjenom tog pH, bakterije i gljivice uobičajeno prisutne u našem urogenitalnom traktu počnu se razmnožavati i stvarati te neugodne i dosadne simptome upale mjehura.

Prevencija upale mjehura

U velikoj mjeri je moguće prevenirati ljetne infekcije s nekoliko jednostavnih navika, ističe ginekologinja dr.sc. Ivana Pentz.  Savjetujemo što možete napraviti u svrhu prevencije upale mjehura i drugih ljetnih infekcija te što uvrstiti u putnu ljekarnu kod pakiranja za godišnji odmor!

“Savjetujem ženama da u svojoj putnoj ljekarni uvijek imaju rezervnu vaginaletu i kremu protiv gljivičnih infekcija koje se mogu kupiti bez recepta. Ljekarnici mogu moći prilikom preporuke adekvatnog preparata.” – ističe ginekologinja Pentz.

Presvlačenje mokrog kupaćeg kostima

Povezanost hodanja bez papuča i upale bubrega je mit, no povezanost mokrog kupaćeg kostima i upale mjehura nije! Upravo vlaga i hladnoća mokrog kupaćeg kostima, mogu mijenjati pH vrijednost vagine. A kako u vagini postoji veliki broj dobrih bakterija, one promjenom pH vrijednosti vagine i/ili vanjskim uzročnikom mogu voditi razvoju uroinfekta. Stoga, u torbi za plažu neka se uvijek nađe pokoji rezervni badić! Znamo da želiš iznositi novi kupaći kostim, no ipak neka zdravlje bude na prvom mjestu. Redovito se presvlači, pogotovo ako vrijeme na plaži provodiš u hladu, prilikom vjetra i u poslijepodnevnim satima kada je sunčeve svjetlosti sve manje.

Higijena

Uz redovito presvlačenje mokrih kostima i redovitu higijenu intimnog područja, pitamo se možemo li još što napraviti. Prilikom vršenja nužde, važno je brisati se pravilno (sprijeda prema straga) kako se ne bi dogodio prijenos analnih bakterija do vagine. Iako se dnevni higijenski ulošci reklamiraju kao saveznik intimnog zdravlja, ne preporučuje ih se nositi svakodnevno, niti cijeli dan. Također, u slučaju ponavljajućih infekcija, treba razmisliti i o prikladnim načinima kontracepcije. Naime, dijafragmu je u tom slučaju preporučeno zamijeniti drugim metodama kontracepcije.

Hidracija

Sa svih strana bombardiraju nas informacije o važnosti dovoljnog unosa tekućine tijekom ljetnih mjeseci. Podsjetimo, tijelo pojačano gubi tekućinu kada su više temperature zraka, zbog čega ju je nužno nadoknađivati te piti veće količine tekućine čak i kada nismo žedni. Pojačan unos tekućine saveznik je i prilikom sunčanja, kako ne bi došlo do razvoja sunčanice. Pri tome, preporučuje se unos obične vode i nezaslađenih biljnih čajeva, voća bogatog vodom te laganih juha. Gazirana pića mogu dodatno iritirati nadraženi mjehur.

Manji unos šećera

Kod gljivičnih infekcija važno je ograničiti unos šećera ili ugljikohidrata. Ugljikohidrati su izvor energije ljudskom tijelu, ali i uzročnicima uroinfekta, zbog čega je vrlo bitno prilagoditi prehranu tijekom infekcije. Pritom, ne misli se samo na šećere prisutne u slatkišima i slasticama. Ugljikohidrati ili šećeri prisutni su u svim pekarskim proizvodima, tjestenini, žitaricama, voću, povrću, mlijeku i mliječnim proizvodima, konzumnom šećeru i medu. Kratkotrajnom eliminacijskom dijetom i ostalim metodama liječenja, stanje se može dovesti u normalu nakon svega nekoliko dana. Tijekom dijete, konzumiraj hranu na bazi bjelančevina (proteina), kao što su riba i krto meso, te dobrih masnoća (maslinovo ulje).

Probiotici

Formulacije probiotika namijenjenih ženskom zdravlju mogu biti dobar saveznik u ljetnim mjesecima. Neće odmoći ako ih piješ preventivno uoči i tijekom ljetovanja, pogotovo ako si sklonija uroinfektima. Ginekologinja Pentz stoga preporučuje da pakiranje primjerenih probiotika poneseš u svojoj putnoj ljekarni kako bi bili pri ruci u slučaju razvoja upale mjehura.

Neka ti upala mjehura ne kvari godišnji odmor

Vratimo se na početak priče. Savršen scenarij godišnjeg odmora se odmotava, a ti si nakon naših savjeta spremna za sve nepredvidljive situacije. Tvoja torba za plažu uvijek je teža za bocu vode i nekoliko rezervnih kupaćih kostima, a putna ljekarna sadrži probiotike i bezreceptne proizvode protiv gljivične infekcije. Uživaj!

Za više sličnih savjeta, posjeti našu Virtualnu ordinaciju za žensko zdravlje i zaprati nas na društvenim mrežama!

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.