Prošetati novu košulju ili čuvati zdravlje – pitanje je sad!

virtualna 17.10.2021

Potencijalno opasna nestrpljivost

Dobro poznat scenarij, zaustavite me kad pogriješim… Novi je radni dan, a vi zaista više ništa nemate za obući u ormaru. S druge strane, pokraj kreveta stoji pet vrećica čije sadržaj je plijen ulovljen na ljetnim sniženjima. Ma daj, pa ionako moraš tu odjeću oprati nakon što ju jednom obučeš, tak’ svejedno jel’ to dan prije ili poslije. Oblačiš novu košuljicu, outfit je spreman za pokazivanje, a svi razlozi zašto to nije baš pametno duboko potisnuti.

Međutim, zato imaš nas – da te (dok guglaš na poslu umjesto da odgovaraš na onaj mail od jutros) podsjetimo na tri velika razloga zašto nisi trebao ili trebala obući tu košulju prije pranja.

1. Toksičnost mode

Zvuči nevjerojatno, ali pretpostavlja se da tekstilna industrija u procesima proizvodnje upotrjebljava više od 8 000 sintetičkih kemikalija među kojima su i one kancerogene i one koje mogu poremetiti hormonsku ravnotežu organizma. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da 20% industrijskog zagađenja vode dolazi upravo od tekstilne industrije. Kada odjeća dospije u dućane, na vlaknima se još uvijek nalaze te toksične kemikalije. Naša koža kao naš najveći organ upija sve što stavimo na nju, što znači da u organizam vrlo lako mogu dospjeti štetne tvari s tek kupljene odjeće.

2. Transport

Vjerujemo da o tome ne razmišljate na taj način, ali odjeća koju isprobavate u dućanima nije se tamo samo stvorila. Većina odjeće na našem tržištu proizvodi se u dalekim, dalekim zemljama, a zatim u kontejnerima dostavlja do nas. U procesu transporta ili skladištenja odjeća može biti izložena kontaktu s raznim kukcima (uši, buhe) i glodavcima (miševi, štakori), unatoč mjerama prevencije (za koje vjerujemo ili se nadamo da se poduzimaju).

3. Isprobavanje

Gotovo je nemoguće naći komad odjeće u dućanu koji netko prije nas nije isprobao. Uostalom, mi sami toliko puta probamo nešto što na koncu ne kupimo. Prema tome, oblačenjem nove košulje prije pranja dovodimo se u rizik od izlaganja virusima, bakterijama i nametnicima koji su prelaskom s drugih ljudi nastanili odjeću. Predlažemo da guglate na primjer „svrab“, parazitnu zaraznu bolest kože koja se nimalo rijetko prenosi upravo preko odjeće i vjerujemo da će to biti dovoljno da vas uvjeri kako odjeću prije nošenja zaista treba oprati – koliko god nestrpljivi bili.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.