Rak debelog crijeva

virtualna 03.02.2022

Rak debelog crijeva naziva se još i kolorektalni karcinom. Najčešći je maligni tumor u Hrvatskoj. Kod oba spola je među tri najzastupljenija raka, a od posljedica raka debelog crijeva godišnje premine oko 2.000 ljudi.

Nastaje nekontroliranim rastom abnormalnih stanica debelog crijeva (kolona) ili rektuma. Ako se otkrije u ranoj fazi, uglavnom je lokaliziran, što povećava se vjerojatnost uspješnog izlječenja, ali i preživljenja. No, ako rak probije vanjski zid debelog crijeva, bolest se vrlo lako i vrlo brzo može zakomplicirati.

Rizični čimbenici razvoja raka debelog crijeva

Svatko od nas kombinacija je genetskih predispozicija i životnih izbora. Ukratko, na neke aspekte ne možemo utjecati, ali na dosta njih ipak možemo. U razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, važno je poduzeti korake u svrhu smanjenja rizika razvoja. To ne znači da ćemo u potpunosti ukloniti vjerojatnost razvoja neke bolesti, ali možemo do jedne mjere umanjiti vjerojatnost razvoja težih oblika bolesti.

Rizični čimbenici za razvoj raka debelog crijeva su sljedeći:

 • Nezdrave prehrambene navike
 • Debljina
 • Nedostatna tjelesna aktivnost
 • Pušenje
 • Konzumacija alkohola
 • Upalne bolesti crijeva
 • Obiteljska sklonost

Simptomi raka debelog crijeva

Ipak, promjena životnog stila nije dovoljna, važno je odazivati se na preventivne preglede. Onkolog dr.sc. Davor Kust iz Poliklinike Anova objašnjava kako bolest, nažalost, nema rane simptome.

Rak debelog crijeva u početku ima vrlo nespecifične simptome i teško je samo na temelju njih ustanoviti da je vrijeme za posjet liječniku, ističe onkolog dr.sc. Davor Kust. Stoga, važno je odgovarati za nacionalne preventivne programe prevencije raka debelog crijeva, odnosno redovito odlaziti na preventivne ili sistematske preglede. Ipak, liječniku se obavezno treba obratiti kada se jave neki od sljedećih simptoma:

 • Krvarenje iz anusa
 • Krv u stolici
 • Promjena crijevnih navika (proljev, zatvor)
 • Gubitak tjelesne težine (bez namjere)
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha

Dijagnostika raka debelog crijeva

Nakon postavljene sumnje da nešto nije u redu s debelim crijevom, važno je bolesnika uputiti na odgovarajuće dijagnostičke postupke. Zlatni standard je kolonoskopija.

Kolonoskopija je pretraga kojom se kamerom pregledava debelo crijevo. U slučaju sumnjivih strukturalnih promjena, omogućuje i uzimanje uzorka tkiva, kako bi se ono poslalo na patohistološku obradu i ustanovilo o kakvim promjenama se radi – dobroćudnim ili zloćudnim. Iako postoji strah od ovog pregleda, podsjećamo kako je kolonoskopiju moguće napraviti i pod općom anestezijom! Za kraj, naš sugovornik vas potiče na mijenjanje životnih navika i sudjelovanje u preventivnim pregledima jer u današnje vrijeme, rak je postala izlječiva bolest, ako se na vrijeme otkrije.

Rano otkrivanje raka

Već gotovo 15 godina u Hrvatskoj djeluje Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Osobe na kućnu adresu dobivaju sve što je potrebno za davanje uzorka stolice koji se potom mikroskopski obrađuje, odnosno testira na ostatke krvi u stolici, što nije vidljivo golim okom. Kod osoba kod kojih je ustanovljena prisutnost krvi u stolici potom se kontaktiraju i upućuju na kolonoskopiju.

Cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je otkrivanje bolesti u ranoj fazi bolesti jer su mogućnosti liječenja puno bolje. Nažalost, tek 25-40% ljudi se odazove na sudjelovanje u ovom programu.

 

Svjetski dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače svake godine. Tim povodom Vas pozivamo da se odazovete na preventivne programe ranog otkrivanja raka!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.