Reaction video: I dr. House griješi! (1. dio)

virtualna 24.10.2022

Hugh Laurie je ostvario izvrsnu ulogu kao dr. House, a nas fascinira gomila medicinskih stanja koju je uspio savladati! Naravno, sve te medicinske činjenice nije naučio samostalno, već mu je u tom procesu pomagao mu je velik broj liječnika, angažiranih u svojstvu medicinskih konzultanata u produkciji serije.

Glumci su zajedno sa scenarijem dobivali i mali rječnik korištenih pojmova (zajedno s točnim izgovorom), a neki su u počecima i sami pretraživali te pojmove kako bi saznali nešto više. Sam Hugh Laurie je u intervjuima nakon prestanka snimanja serije dr. House, govorio kako je medicinske činjenice “bubao” pa bi ih vrlo brzo nakon snimanja zaboravio. No, ne možemo mu zamjeriti!

Griješi li dr. House?

Iako je na malome ekranu uvijek djelovao krajnje samouvjereno dok je suvereno baratao “velikim” riječima poput intususepcija, čini se kako nisu baš svi izrazi bili točno izgovarani niti ispravno prikazani. Možda bi se povremeno dogodio previd, a nekad su sigurno žrtvovani radi boljeg kinematografskog doživljaja.

Sve u svemu, serija dr. House je dosta medicinski ispravna, no naš dr. Nikola je ipak izdvojio nekoliko zanimljivih situacija iz serije za pojasniti!

Narančaste suze

Meningokok je bakterija koja uzrokuje meningoencefalitis, odnosno upalu moždanih ovojnica i mozga. S obzirom da se meningokok prenosi kapljičnim putem, lako može doći do epidemije meningokoka. S obzirom da je riječ o bakteriji, pacijentica u seriji dr. House je liječena antibiotikom. Jeste li znali da neke vrste antibiotika mogu obojiti tjelesne izlučevine u dugine boje? Sada znate.

Intususepcija

Pokušajte tri puta brzo pročitati ovu riječ! Sada kad smo vam zapetljali jezike, pojasnit ćemo o čemu se radi. Intususepcija  je stanje zapetljaja crijeva, u kojem se dogodi da crijevo samo sebe “proguta” i nastoji samog sebe probaviti.

Intrakranijalno krvarenje

Kranijum je drugi naziv za lubanju. S obzirom da imamo samo jednu lubanju, krvarenje se može dogoditi unutar nje, nikako između nje. Stoga, krvarenje u lubanji naziva se intrakranijalno, a ne interkranijalno kako je dr. House u jednoj sceni napisao na ploču.

Dr. House nije zamijetio….

Dispneja se odnosi na značajne teškoće s disanjem. To se može prepoznati nenamjernim podizanjem ruku u zrak, kako bi se proširio kapacitet pluća pri udahu. Dr. Nikola smatra kako je dr. House morao prepoznati na prvi pogled da nešto nije u redu s bolesnikom u seriji.

Moždani udar

Teoretski, moguće je nekoga prestrašiti u tolikoj mjeri da se dogodi moždani udar. To se dogodi zbog povećanja tlaka u cijelom tijelu, no ekstremna situacije poput moždanog udara može se dogoditi samo ako postoji predispozicija, odnosno nekakav ugrušak ili aneurizma.

Magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca (MR) je vrlo korisna dijagnostička pretraga koja se razvija iz desetljeća u desetljeće. Iako su nekad postojala ograničenja tko smije, a tko ne smije na nju s obzirom na prisutnost mentalnih tvari u ili na tijelu, danas više nije tako. Osobe kojima su ugrađeni vijci i pločice u neki dio tijela, danas mogu mirno na ovu pretragu zahvaljujući napretku tehnologije.

Endoskopija

Endoskopija je pretraga prilikom koje se tankom savitljivom cjevčicom s kamerom na vrhu pregledavaju teško dostupni dijelovi tijela, poput gornjih dišnih puteva (endoskopija sinusa), pluća (bronhoskopija) i probavnog sustava (kolonoskopija, gastroskopija). Ovu pretragu rade liječnici specijalisti u pojedinom području, educirani za svaki od tih postupaka.

A koji su najbizarniji slučajevi u seriji Dr. House, doznajte ovdje!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.