Respiratorne infekcije: Kakva je situacija u Hrvatskoj?

virtualna 23.01.2024

Sa zimskim danima dolaze i neugodni simptomi respiratorne infekcije. Ove godine, uz poznatu gripu, COVID-19 i RSV, neočekivano se pojavila epidemija hripavca. Što kažu brojke, doznajte u nastavku:

Gripa u fokusu, COVID-19 i dalje pristuan

Sezona gripe za 2023./2024. godinu pokazuje porast broja prijava, s naglaskom uoči blagdana i početkom škole. Očekuje se vrhunac krajem siječnja ili početkom veljače, s očekivanim smanjenjem oboljelih do sredine ožujka i početka travnja. Zaključno do 14. siječnja 2024., zabilježeno je 3055 prijava oboljelih od gripe u Hrvatskoj.

Nagli skok od 1168 prijava u posljednjem tjednu sugerira da, kada su u pitanje respiratorne infekcije, gripa trenutačno dominira. Najviša stopa incidencije zabilježena je u Karlovačkoj i Istarskoj županiji, kod djece predškolske i školske dobi, najčešće zahvaćenom populacijom. Cijepljenje se ističe kao ključni faktor smanjenja pojavnosti gripe među starijima, dok je dominantni virus tip A.

  • Više o gripi govori ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Centar, Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine.

U posljednja dva tjedna, sustav prijavljivanja zaraznih bolesti bilježi 2.909 prijava COVID-19.

Epidemija hripavca

Od početka 2023. do 19. siječnja 2024., zabilježene su ukupno 5052 prijave oboljelih od hripavca. Najviše oboljelih je u dobi od 10 do 14 godina. Cjepivo ne pruža trajnu zaštitu, ali cijepljene odrasle osobe ima pretežno blage simptome. Isto tako, preboljenje bolesti ne pruža doživotnu zaštitu. Nadalje, RSV infekcije rutinski se ne prate, ali podaci iz Službe za mikrobiologiju HZJZ-a pokazuju značajan intenzitet cirkulacije ovog virusa. Više od 20% uzoraka pozitivnih na RSV potvrđuje njegovu prisutnost, posebice među djecom mlađom od 5 godina. Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija bilježe najveći broj oboljelih.

Kako razlikovati ove respiratorne infekcije?

Za razliku od gripe, koja se javlja iznenada i često dovodi do naglog porasta tjelesne temperature u jednom danu, COVID-19 ne nužno prati isti put te ne izaziva uvijek porast temperature.Kod covida, simptomi se postepeno razvijaju – mogu početi s blagim curenjem nosa, a zatim se sljedeći dan može pojaviti kašalj ili glavobolja, umor i slično.

Hripavac ima drugačiji tijek bolesti. Počinje kao obična prehlada s tipičnim simptomima koji mogu trajati tjedan ili dva. Nakon toga, javljaju se izrazito neugodni napadi kašlja, hripanje pri udisaju i teškoće u disanju.

Zaključno, cijepljenje ostaje ključna preventivna mjera, posebno među starijom populacijom, dok preventivne mjere higijene pomažu u suzbijanju širenja respiratornih infekcija.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.