Šarlah: Simptomi, dijagnoza i liječenje

virtualna 09.01.2024

Šarlah ili skarlatina je dječja zarazna bolest uzrokovana beta hemolitičkim Streptokokom grupe A.

Šarlah se obično pojavljuje kod djece predškolske i školske dobi, s povremenim slučajevima ili manjim epidemijama, najčešće tijekom jeseni. Prijenos bolesti odvija se zrakom ili putem dodira. Sveukupno, bakterije prisutne u nosu i grlu lako se mogu prenijeti na drugu osobu putem kašljanja, kihanja, kontaminiranih predmeta i konzumacije hrane koja je došla u kontakt sa zaraženom slinom. Inkubacija, odnosno vrijeme od zaraze do pojave bolesti, iznosi između 2 i 5 dana. Važno je odmah po postavljanju dijagnoze započeti antibiotsko liječenje, budući da dijete prestaje biti zarazno nakon 24 do 48 sati terapije.

Više u videu otkriva Maja Sabolić, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena:

Simptomi

Simptomi bolesti obično započinju općim simptomima poput:

  • Visoke temperature
  • Glavobolje
  • Bolova u mišićima i kostima
  • Povraćanja
  • Bolova u trbuhu

Dijete može imati i žarko crveno grlo te naslage na tonzilama te/ili crvene mrlje na nepcu. Također mogu biti otečeni i limfni čvorovi vrata. Između drugog i trećeg dana bolesti pojavljuje se sitno točkasti ružičasto-crveni osip po trupu i ekstremitetima, s jačim izražajem u pazušnim jamama i preponama. Koža gdje se nalazi osip može biti hrapava na dodir. Dijete pokazuje karakteristično crvenilo obraza uz blijedoću oko usana. Jezik može imati malinast izgled. U nekim slučajevima, koža zahvaćena šarlahom može se ljuštiti na trbuhu i vrhovima prstiju nakon 2-3 tjedna.

Dijagnoza

Dijagnoza šarlaha obično se postavlja na temelju kliničke slike, ali može pomoći i potvrda pozitivnog nalaza beta hemolitičkog streptokoka grupe A u kulturi uzorka iz ždrijela. Današnje metode uključuju i brze testove za otkrivanje streptokoka koji pružaju rezultate za 10-15 minuta, temeljeći se na identifikaciji antigena streptokoka. Ako postoji sumnja da dijete ima šarlah, važno je konzultirati se s liječnikom radi pregleda.

Liječenje

U liječenju se obično koriste antibiotici, najčešće iz penicilinske skupine, s terapijom koja traje 10 dana. U slučaju alergije na peniciline, primjenjuju se cefalosporini. Ako dijete pokazuje ozbiljne simptome poput lošeg općeg stanja, povraćanja, izrazito visoke temperature koja teško pada, klonulosti i dehidracije, preporučuje se bolničko liječenje. U tim situacijama, antibiotici se primjenjuju intravenski uz istovremenu parenteralnu rehidraciju. Srećom, u današnje vrijeme, primjena antibiotika značajno smanjuje rizik od komplikacija kao što su retrofaringealni apsces i reumatska vrućica.

  • Važno: Antibiotici se daju isključivo po preporuci nadležnog liječnika, nikako na svoju ruku, niti preventivno.

Dijete iz vrtića koje je zaraženo šarlahom trebalo bi biti izolirano od ostalih u kolektivu i podvrgnuto liječenju antibioticima. Također, važno je odmah prijaviti slučaj epidemiološkoj službi i vrtiću kako bi se obavijestili o prisutnosti šarlaha i poduzeli potrebni koraci u vezi s drugom djecom. U situaciji kada se pojavi veći broj oboljelih, poduzimaju se mjere uzimanja briseva od djece i odgojitelja. Ako nalazi pokažu prisutnost šarlaha, provodi se odgovarajuće liječenje.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.