Što čitati ovog ljeta?

virtualna 05.08.2023

Uživanje u dobrim knjigama za brojne je neizostavan dio ljetovanja. Ako ne znate koju knjigu ponijeti na plažu, donosimo četiri naša prijedloga. Od napetih romana do popularne psihologije! Evo što čitati ovog ljeta:

Ponoćna Knjižnica, Matt Haig

Jeste li se ikada zapitali što se događa s nama nakon što umremo? Kako izgleda onaj trenutak između života i smrti?

Kako bi to izgledalo opisuje Matt Haig u knjizi „Ponoćna knjižnica“. Za to je osvojila i nagradu za najbolju beletristiku 2020. godine. I to po izboru čitatelja „Goodreeds Choice awards“. Također je svrstana među bestsellere The New York Timesa, Washington Posta i Boston Globea. Knjiga prati životnu priču Nore Seed, neostvarene i depresivne tridesetpetogodišnje žene, koja nakon niza nesretnih događaja odlučuje da više nije potrebna ovom svijetu. Međutim, na samom prijelazu između života i smrti, nađe se u knjižnici koja je prepuna knjiga s verzijama života koje je Nora mogla proživjeti da je donijela drugačije odluke. Sada, u knjižnici, ima mogućnost proživjeti svaki život u potrazi za onim idealnim.

“Dirljiv roman koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim…”

Život u kojem nije otkazala vjenčanje. Kao i život u kojem je nastavila svirati u bendu sa svojim bratom i postala rock zvijezda. U kojem se posvetila plivanju i postala olimpijka. Ili u kojem je profesorica na fakultetu. Verzija je beskonačno. Na Nori je da odabere kojim će putem krenuti dalje.

Stanje uma teško je opisati i prenijeti drugima. Međutim, svaki bi pojedinac trebao, barem pokušati, razumjeti kako je onima koji se bore s problemima mentalnog zdravlja. Stoga, Haig obrađuje tu temu kroz Norino putovanje samootkrivanja, naglašavajući važnost brige o sebi. „Ponoćna knjižnica“ dirljiv je roman koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a Haig je uspio u naumu da bude zanimljiva, zabavna i inspirativna. Što je Nora na kraju odabrala, nećemo otkriti, ali poruka je jasna: „Ne moramo razumjeti život. Samo moramo živjeti.“

Veliki Panda i Sićušni Zmaj, James Norbury

Svima nam je vjerojatno poznat osjećaj kada dođemo doma s posla, na kraju dana, potpuno iscrpljeni i preplavljeni dojmovima svega što se kroz dan dogodilo. U takvim situacijama, ponekad najbolje sjeda šalica čaja i dobra, smirujuća knjiga. „Veliki Panda i Sićušni Zmaj“- knjiga je za upravo takve situacije.

Pisana je kao zbirka kratkih crtica inspiriranih budizmom i „mindfulnessom“. Kroz knjigu pratimo dva prijatelja, Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja, klasične azijske motive, no koje bi malo tko spojio zajedno. Veliki Panda i Sićušni zmaj u knjizi prolaze različite životne situacije kroz četiri godišnja doba: proljeće, ljeto, jesen i zimu. Zadnje poglavlje knjige simbolički je ponovno proljeće te se njihove avanture nastavljaju.

“Veliki dio ljepote ove knjige može se pripisati prekrasnim ilustracijama koje je autor sam nacrtao…”

Svaka kratka crtica, ponekad pisana i u samo jednoj rečenici, ima svoju pouku i svrhu da čitatelja natjera na razmišljanje i sagledavanje vlastitog načina života te odnosa prema drugima. Pouke su fokusirane na život u trenutku, prihvaćanje i voljenje samog sebe te važnost odnosa s drugima. Također, veliki dio ljepote ove knjige može se pripisati prekrasnim ilustracijama koje je autor sam nacrtao, inspiriran zen, manga i ukiyo-e stilovima i umjetnicima. Samo gledanje ilustracija smiruje i mami osmijeh na lice. Ako ne znate što čitati ovog ljeta toplo preporučamo Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja.

sto-citati-ovog-ljeta-virtualna-ordinacija1

Kako ubiti vlastitu obitelj, Bella Mackie

Kada nas netko pita što čitati ovog ljeta, jedan roman se posebno ističe- Kako ubiti vlastitu obitelj.

Uzimajući knjigu u ruku, na prvi pogled je očita suprotnost naslova i boje naslovnice, što odmah upućuje na ironiju, koja je ujedno i lajtmotiv cijelog romana. U skladu s tim, i ova recenzija će dijelom biti u istom tonu. Stoga, da razriješimo dilemu odmah na početku – radi se o fiktivnom romanu, a ne o korak-po-korak priručniku kako ubiti vlastitu obitelj.

Iako to možda nećemo olako izreći naglas, svima je barem jednom u životu palo na pamet ubiti nekog člana obitelji. Uglavnom tijekom svađe, uglavnom vrlo blisku osobu uz koju nas vežu vrlo snažne emocije. No, ta ideja bi nestala jednako naglo kako je i nastala. Glavnom liku ove knjiga ta ideja nije pala na pamet u afektu, već je bila cijelo desetljeće njegovana, razvijana i na kraju provedena u djelo, više puta. Ipak, naslov zavarava jer opisati žrtve članovima „vlastite obitelji“ glavne junakinje je vrlo tehnički pojam.

“Mi čitatelji smo jedini s kojima Grace dijeli detalje svoih (ne)djela”

Naime, Grace Bernard je odrasla sa samohranom majkom, koja se cijeli život mučila radeći nekoliko poslova istovremeno kako bi osigurala egzistenciju za njih dvije. Ta sudbina ne bi bila nimalo neuobičajena, da Grace ne zna kako je njezin biološki otac član jedne od najbogatijih britanskih obitelji. Nakon majčine smrti, Grace donosi odluku – iz osvete uništiti lozu obitelj Artemis, odnosno ubiti sve njene pripadnike. Vrlo odlučno kreće na pomno planiran put uzdizanja po društvenoj ljestvici te približavanja samoj obitelji Artemis.

Na samom početku saznajemo većinu ovih informacija, koje junakinja otvoreno priznaje služeći zatvorsku kaznu zbog ubojstva koje, ironično, nije počinila. Iako je vrlo ustrajna u svojoj nevinosti vezano za ovu optužbu, jednako otvoreno i samouvjereno govori o ubojstvima koje je učinila. U namjeri da se lakše nosi sa životom u četiri zatvorska zida, odlučuje napisati svoje memoare. Kako je svoj život posvetila planiranju i provedbi ubojstava osoba iz obitelji Artemis, njezini memoari su zapravo popis i opis svih počinjenih ubojstava. Grace je specifičnog sklopa ličnosti i nema niti jednu blisku osobu koja zna cijelu istinu o njoj, tako da smo mi, čitatelji, jedini s kojima dijeli sve detalje svojih (ne)djela.

Zašto mi to nisu rekli prije?, Julie Smith

Vjerujemo da je svatko od nas barem jednom u ruke primio knjigu za samopomoć. I da uglavnom možemo reći da su takve knjige više-manje jako slične. Često ih pročitamo i imamo osjećaj da znamo što trebamo promijeniti. No, isto tako, budemo preplavljeni informacijama te ne znamo od kuda uopće krennuti s željenim promjenama. Psihologinju i vloggericu Julie Smith dugo je mučio upravo taj problem i htjela je učiniti nešto po tom pitanju. Krenula je sa snimanjima edukativnih videa za svoj YouTube kanal, a na kraju je i napisala ovu, malo drugačiju knjigu za samopomoć, „Zašto mi to nisu rekli prije?“

“Više od obične knjige za samopomoć…”

Naslov govori sam za sebe. Kada pročitate ovu knjigu, zapitat ćete se upravo to pitanje – zašto mi nitko nije ovo rekao ranije. Knjiga je više od obične knjige za samopomoć. Naime, ne ulazi toliko u dubinu i korijene problema. Već je knjiga prepuna alata, tehnika i bilješki koje su potrebne za svladavanje konkretnih problema.

Ovaj svojevrsni vodič za preživljavanje nije pisan kao jedna priča, već podijeljen na dijelove fokusirane na određene izazove u životu (anksioznost, motivacija, manjak samopouzdanja…), a u svakom dijelu nalaze se kratke i sažete natuknice koje pojašnjavaju temu te jednostavni načini i alati za svladavanje željenih izazova. Svaki dio završava i kratkim podsjetnikom na najbitnije točke poglavlja.

Iz knjige se doista da iščitati autoričino dugogodišnje terapeutsko iskustvo. Baš kao i to da se bavi popularizacijom psihologije, odnosno približavanjem psihologije široj publici kroz svoje kanale na društvenim mrežama. Ukoliko vas zanima psihologija, ili jednostavno želite nešto više naučiti o sebi i mentalnom zdravlju, preporučamo vam da zapratite dr. Julie Smith na YouTube-u, Instagramu ili TikToku jer se sadržaj na kanalima doista lijepo nadopunjuje i sa sadržajem ove knjige. Da sumiramo, ako ne znate što čitati ovog ljeta, ovu knjigu nije loše imate uz sebe na plaži. Specifično ju preporučamo osobama koje nisu ljubitelji dubokih analiza i teorija, već vole čuti konkretne savjete i raditi lake, jednostavne korake ka boljoj verziji sebe.

Recenzije knjige, pronađite u našem časopisu MedSpot.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.