Svjetski dan borbe protiv raka

virtualna 03.02.2023

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače. Ovaj je dan utemeljen Pariškom poveljom 2000. godine s ciljem promocije istraživanja za liječenje, prevencije bolesti i mobilizacije zajednice na borbu protiv raka.

Svatko od nas ima ulogu u smanjenju utjecaja raka! Stoga se svake godine diljem svijeta održavaju stotine događanja i aktivnosti.

Svjetski dan borbe protiv raka svake godine ima niz ciljeva. U 2022. godini pokrenuta je trogodišnja kampanja „Uklanjanje jaza u skrbi“.  Time se želi ukazati na nejednakost pristupu skrbi za oboljele od raka diljem svijeta. Prva godina kampanje bila je usmjerena na razumijevanje i prepoznavanje nejednakosti u liječenju raka diljem svijeta, a želi se postići sljedeće:

  • Veći učinak
  • Ravnopravan pristup skrbi
  • Strategija prevencije koja je dostupna svima
  • Podizanje zdravstvene pismenosti
  • Poticanje daljnjih istraživanja

Zašto je to važno?

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa sadašnjih 18,1 milijuna na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 13 milijuna godišnje. Od raka u Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 23 tisuća osoba, a umire njih oko 13 tisuća.

Broj oboljelih od zloćudnih bolesti u svijetu u stalnom je porastu i zato je važno podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i uspješnom liječenju, kao i educirati o usvajanju zdravih životnih navika koje su bitan faktor u prevenciji malignih bolesti.

„Kao pojedinci, također imamo važnu ulogu. Kako? Podižući svoj glas i vršeći pritisak na institucije da se pozabave temeljnim uzrocima nejednakosti. Isto tako, da počnu tretirati rak kao važan zdravstveni problem. Također i izazivajući – izravno, glasno i nepokolebljivo – stigmu i diskriminaciju u svim njihovim oblicima“, znakovita je poruka Svjetskog dana raka.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.