Treba li nam detox?

virtualna 17.03.2022

Dolaskom proljeća, sa svih strana slušamo kako “moramo” napraviti detox organizma kako bismo ga pripremili za toplije dane. Moramo li doista?

Iz takvih napisa, mogli bismo zaključiti da je detox nekakav čaroban postupak obnove i regeneracije tijela. No, činjenica je da se detox, odnosno detoksifikacija, u našem organizmu događa svaki dan. Ne radi se o ničem drugom, nego o rješavanju štetnih tvari (toksina) iz organizma. Uglavnom se radi o tvarima koje unesemo hranom ili pićem, neiskoristivih za dobivanje energije.

U tom procesu sudjeluje niz organa našeg probavnog sustava:

  • Želudac
  • Dvanaesnik
  • Gušterača
  • Crijeva
  • Jetra
  • Bubrezi

Naš dr. Nikola pojašnjava što se događa u tijelu tijekom detoksifikacije, procesa koji završava izlučivanjem stolice ili mokraće.

Redovitoj detoksifikaciji našeg tijela možemo pomoći prilagodom životnih navika.

Hidracija

Stolica se većinski sastoji od vode, tako da je kontinuiran unos tekućine od presudne važnosti za dobru izmjenu tvari. Kruta i suha hrana mogu uzrokovati zatvor, odnosno zaustaviti izlučivanje toksina iz organizma.

Briga o bubrezima

Neredovito izlučivanje mokraće može povisiti koncentraciju amonijaka, što može remetiti rad više organskih sustava. Teškoće u radu bubrega prepoznat ćete bolnim mokrenjem ili bolovima u donjem dijelu leđa.

Briga o jetri

Jetra je vrlo važan organ u procesu izmjene tvari, no prekomjerna konzumacija masne hrane, alkohola ili neregulirana zdravstvena stanja poput dijabetesa, mogu narušiti fukciju jetre. Stoga, vodite računa o umjerenoj i raznovrsnoj konzumaciju hrane i pića.

 

Čini se kako naše tijelo ima sve potrebne resurse za detox! Dodatno, za normalno funkcioniranje tijela, neophodno je dovoljno spavati, umjereno se kretati te reagirati na sve simptome na vrijeme.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.