Tuširanje hladnom vodom

virtualna 20.01.2023

Tuširanje hladnom vodom

U posljednjih nekoliko mjeseci po bespućima interneta kruži izazov: tuširanje hladnom vodom. Ima li zaista prednosti za fizičko i mentalno zdravlje? Ili se radi o još jednom zabrinjavajućem trendu? Istražio je naš dr. Nikola!

Zaronimo malo u znanost hladnoga:

Stres

Šokovi, nebitno jesmo li ih dobili putem osjetila ili emocionalno- izazivaju aktivaciju autonomnog živčanog sustava i otpuštanje adrenalina. Adrenalin je primarni hormon stresa. On diže tlak, otkucaje srca, ubrzava disanje, povećava potrošnju kisika u srcu, širi dišne puteve i zjenice itd. Iako na prvu možda zvuči kao da povećava prokrvljenost tijela, adrenalin zapravo preusmjerava krv iz udova i trbuha prema glavi i prsima. Njegov kratkoročni efekt nije nužno opasan i svi mi možemo izdržati malo preusmjeravanja krvi. Osim kardiovaskularnih pacijenata kojima adrenalin može zazvati srčane i moždane probleme.

Često izlučivanje adrenalina aktivira povratne receptore na sinapsama zbog čega se tijelo polako privikava na izboje adrenalina. Svaki sljedeći biva popraćen sve slabijim efektima. Bez obzira na to dolazi li do adrenalina zbog hladnog tuša ili svađe sa šefom na poslu.

Drugi glavni hormon stresa je kortizol- kompleksan hormon koji utječe na skoro svaki organ u našem tijelu, među ostalima i na imunost. Na to se najviše usredotočio Wim Hof koji nudi svoj program kao terapiju za autoimune bolesti.

Naime, kortizol izaziva utišavanje imunosnog odgovora i u bolnicama se umjetne forme kortizola koriste za ublažavanje simptoma i usporavanje autoimunih bolesti. Kroz svakodnevne stresne izazove poput hladnog tuša, neka preliminarna istraživanja pokazala su čak naznake da bi takva terapija mogla djelovati, iako je ovo još premlado područje da donosimo finale zaključke.

Međutim, kortizol ima i negativne posljedice. Svi smo čuli za povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti uslijed dugoročnog stresa. Posrednik tog stresa je upravo kortizol.

Tuširanje hladnom vodom – zaključak

Iako je teško donijeti finalni zaključak, treba naglasiti da tuširanje hladnom vodom definitivno ne bi trebalo biti na „bucket listi“ za osobe koje imaju problema sa srcem. Ostali mogu pokušati, ali preporučujemo da ovu naviku uvodite malo pomalo.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.