Upala uha kod djeteta: Simptomi, liječenje i prevencija

virtualna 19.02.2024

Svakom je roditelju teško gledati kad njegovo dijete nešto boli, a do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Kako ova pojava ne bi postala česta, moguće je poduzeti određene mjere koje će pomoći u prevenciji i olakšati roditeljima brigu o zdravlju svoje djece. Upala uha kod djeteta, posebno onih najmlađih ,nije uvijek lako prepoznatljiva.

Visoka temperatura, klonulost, nervoza, razdražljivost, nekih su od općenitih simptoma infekcije kod male djece, među kojima je i upala uha. Osim toga, djeca do određene dobi, ne mogu verbalno izraziti svoje tegobe, što dodatno komplicira dijagnozu. Kako na vrijeme reagirati i utvrditi da zaista je u pitanju upala uha kod djeteta, u videu objašnjava dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspec. audiologije:

Kako prepoznati da se javlja upala uha kod djeteta?

Kada dijete pokazuje znakove nelagode, poput trljanja uha ili hvatanja za uho, to može ukazivati na upalu. Djeca koja su sposobna izraziti gdje ih boli uvelike olakšavaju dijagnozu. Za razliku od djece, kod odraslih, upala uha obično prati i nagluhost i visoka temperatura. Kod odraslih je upala srednjeg uha rijetka, dok je upala zvukovoda češća.

  • Savjet: Ako osjetite bol ili pulsirajuću bol u uhu nakon boravka u bazenu ili moru, bez temperature, moguće je da imate upalu zvukovoda. Ova upala karakterizira oticanje i nakupljanje upalne tekućine u zvukovodu, obično bez oštećenja bubnjića ili srednjeg uha.

U slučaju nagluhosti, vrtoglavice, mučnine, povraćanja i visoke temperature, može se sumnjati na upalu srednjeg uha, što je često prisutno kod djece. Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se pravilno dijagnosticirala i liječila ova stanja. Različite vrste upala zahtijevaju različite pristupe liječenju, pa je važno slijediti savjet liječnika i ne odgađati tretman.

Roditelji i podrška

Reagiranje na zabrinutost roditelja je ključno jer uznemireni roditelji predstavljaju „crvene zastavice“ za stanje djeteta.

Ako riječ o uobičajenoj upali uha, postavlja se pitanje treba li dati antibiotik ili ne. Možda je petak navečer, a sutra ne rade ljekarne. Zato je česta praksa dogovoriti se s roditeljima i  pružiti mogućnost podizanja antibiotika. Ako se stanje zakomplicira, temperatura se podigne, bolnost pojača ili opće stanje pogorša, preporuka je roditeljima da uzmu antibiotik. Važno je naglasiti da postoji velika šansa da će se 9 od 10 djece izliječiti unutar 48 sati bez uzimanja antibiotika, koristeći isključivo terapiju, protiv bolova i ispirući nos. Zato je preporuka pričekati tih 48 sati“, ističe dr. sc. Košec.

Upala uha kod djeteta- kod koje skupine je češća?

Djeca koja imaju astmu ili druge bolesti dišnog sustava mogu biti sklonija ovoj vrsti infekcije. Razlog leži u tome jer oni jednostavno ne mogu isprazniti rezervoar sluzi i bakterija iz šupljina sinusa, slušne tube i srednjeg uha, te su podložnija infekcijama. Djeca s rascjepom nepca ili drugim problemima s ventilacijom srednjeg uha također su podložna istim problemima jer mehanizam čišćenja sekreta i ventilacije nije dovoljno razvijen. No, dr. sc. Košec naglašava:

Takva djeca su u manjini. Kod većine djece koja imaju recidivne upale srednjeg uha, često je riječ o nedovoljno zrelom imunološkom sustavu. Također i necijepljenoj djeci te djeci koja su izložena većem broju patogena nego što je uobičajeno. Uglavnom, radi se o kombinaciji čimbenika koja jednostavno traje neko vrijeme dok djeca ne sazriju imunološki, dok se ne cijepe ili dok ih odrasla dob ne usmjeri u drugom smjeru patologije“.

Prevencija infekcije

Predložio bih svim roditeljima koji imaju djecu s učestalim upalama ušiju, ali i preventivno, da se cijepe protiv pneumokoka. Naime, pneumokok je najpatogenija bakterija koja može izazvati komplikacije, uključujući upale srednjeg uha, ali i meningitis, apscese i slično“, ističe otorinolaringolog.

Adekvatna higijena dišnih puteva također je jedna od mjera prevencije. Naime, roditelji trebaju poticati djecu na samostalno puhanje nosa. Također, djeca od najranije dobi dobro podnose ispiranje nosnih puteva hipertoničnim izotoničnim otopinama. Postoji velik broj dostupnih pripravaka koji nisu na recept. Ove osnovne mjere mogu značajno smanjiti broj infekcija dišnih puteva kod djece od godine dana pa do školske dobi.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.