Tabu tema: Hemoroidi

virtualna 18.05.2023

U Virtualnoj ordinaciji ne bježimo od osjetljivih tema pa se naš dr. Nikola uhvatio u koštac s hemoroidima. O ovoj neugodnoj, ali vrlo čestoj tegobi se rijetko priča, stoga razbijamo tabu. Hemoroidi se mogu pojaviti i nestati vremenom. Dio bolesnika liječit će ih konvencionalno (lijekovima), a dio će morati na operaciju. Kao i u svemu, i ovdje vrijedi pravilo – ne čekajte predugo, nego se javite liječniku na vrijeme!

Više pogledajte u videu:

Hemoroidi

Hemoroidi su proširenje i upala vena koje se nalaze u području anusa i kraju rektuma. Postoje četiri stupnja, odnosno možete imati samo blagu sliku, a u rijetkim slučajevima dolazi do uklještenja i infekcije hemoroida koji zahtijevaju hospitalizaciju.

  • Simptomi hemoroida

Prvi znakovi prisutnosti hemoroida su krv na wc papiru ili u školjci. Kod većine ljudi, tek u tragovima, ali ukoliko se stanje zanemaruje tada krv može izlaziti i u mlazu. Osim tragova krvi , pacijenti se najviše žale na svrbež i bolnost područja oko anusa. Ukoliko bolest uznapreduje može doći i do ispadanja hemoroida i formiranja ugruška unutar žila, što se može i napipati.

  • Liječenje hemoroida

Na sreću, takvi su slučajevi stvarno rijetki pa većinom simptomi prolaze korekcijom prehrane, pijenjem više vode i obrocima bogatima vlaknima. Uz korekciju prehrane korisno je i mirovanje tijekom naglih napada boli i neugode. Ako imate kadu preporučaju se i tople kupke. U slučaju da to nije dovoljno, postoje i topikalne masti s lokalnim anestetikom koji uklanja bolnost. Ako se situacija pogoršava ili pak napreduje, moguća je potreba i za kirurškim liječenjem gdje se podvezuju otekle vene. Kirurških opcija liječenja postoji nekoliko, od manje invazivnih poput postavljanja gumice oko upaljenih vena do izrezivanja ili podvezivanja koncem.

Ukoliko primijetite svježu krv tijekom vršenja stolice obavezno posjetite doktora! Vrlo vjerojatno se radi samo o hemoroidima koje ćete uspješno liječiti jednostavnim metodama. Međutim, moguće su i ozbiljnije bolesti pa je posjet doktoru dobar način za potvrdu ove dijagnoze.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.