Kako prepoznati ganglion?

virtualna 06.10.2022

Kvržica na ruci?

Napipati bilo kakvu kvržicu ili izraslinu na tijelu nije ugodno. Ako se to i dogodi, važno je ostati hladne glave. Ljudsko tijelo ima složen mehanizam stvaranja i razgradnje stanica. Kod svakoga od nas tijekom života će se stvoriti nekakva novotvorina. One mogu narasti veće u odnosu na uobičajeno tkivo, a uglavnom nastaju spontano i nepravilno. Iako se medicinski svaka novotvorina karakterizira kao tumor, većina ih je dobroćudno. Jedna od dobroćudnih izraslina je i ganglion, koji se uglavnom javlja na ručnom zglobu.

Ganglion

Radi se o izraslini ili cisti ograničenoj kapsulom, koja se puni gelatinoznim sadržajem. Opipljiva je i vidljiva kao malena kvržica na tetitvi zgloba. Uglavnom je vrlo malena, promjera od nekoliko milimetara do dva centimetra.

Uzrok nastanka gangliona nije poznat. U većini slučajeva nastaju spontano, a kod nekih ljudi spontano i nestaju. Kaže se kako je to tegoba koja zahvaća mlade osobe, budući da se uglavnom javljaju kod odraslih osoba reproduktivne dobi, češće kod žena.

Nekad prolaze u potpunosti bez simptoma, no nekad su ganglioni smješteni na način za uzrokuju bol ili pritišću neki od živaca u području šake.

Savjet liječnika

Sa specijalistom kirurgije, liječnikom Draženom Đurovićem, dr.med., razgovarali smo o ovoj temi. Poslušajte!

 

Nekirurško (neoperativno) liječenje gangliona

Ganglion se prvenstveno liječi nekirurški, odnosno konzervativno. To podrazumijeva aspiraciju, odnosno punktiranje, tog gelatinoznog sadržaja. Liječnik uz pomoć igle aspirira taj gelatinozan sadržaj, nakon čega se povezuje ili na drugi način radi pritisak (kompresija) na to mjesto kako bi se kapsula u kojoj je bio taj gelatinozan sadržaj slijepila i ne bi iznova punila istim sadržajem. Sam postupak traje nekoliko minuta, uz vrlo mali bol.

Kirurško (operativno) liječenje gangliona

Nekirurški način liječenja u većini slučajeva rezultira potpunim izlječenjem. No, u nekim slučajevima to nije dovoljno te se ganglion, odnosno ta cista stalno iznova puni gelatinoznim sadržajem. Tada se liječenju pristupa kirurški. Također, ako se ganglion nalazi na mjestu kojeg nije moguće punktirati, liječenju se također pristupa kirurškim putem.

Zahvat se izvodi primjenom lokalne anestezije pa nije bolan, a traje do sat vremena. Više pronađite u našoj ordinaciji “Kirurgija”.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.