Uklanjanje madeža: Kada je vrijeme za to?

virtualna 25.08.2022

Neki madeži, poput onih na licu Cindy Crawford i Marilyn Monroe stekli su kultni status! No, znate li zapravo što su madeži, zašto nastaju i zašto ih je nužno redovito kontrolirati? I kada je vrijeme za uklanjanje madeža?

Manje poznata činjenica je kako se rađamo bez madeža, jer oni nastaju i nestaju tijekom cijelog našeg života. Češće se stvaraju na dijelovima tijela koja izložimo sunčevoj svjetlosti, a inače ih ne izlažemo. Primjerice, veća je vjerojatnost da pronađemo novi madež na stopalima, leđima ili natkoljenici, nego na licu ili vratu.

Što je madež?

Madeži su dobroćudne promjene na koži, a nastaju nakupinom pigmenta, odnosno melanocita. Više madeža imaju osobe koje se u većoj mjeri izlažu UV zrakama, osobe s genetskom predispozicijom razvoja kožnih promjena te osobe svijetle puti. Nečiju put najlakše možemo ustanoviti prema boji očiju, budući da boja šarenica ovisi o količini pigmenta koju osoba ima. Tako i osoba koja intenzivno potamni tijekom godišnjeg odmora, s primjerice zelenim očima, zapravo ima svijetlu put.

Pregled madeža

Svatko od nas može pratiti izgled svoje kože na dostupnim mjestima. Ako primijetite da je neki od madeža promijenio boju ili oblik, vrijeme je za pregled madeža!

Madeže pregledavaju specijalisti dermatologije, uređajem koji se naziva dermatoskop. Većini ljudi dovoljno je pregledati madeže jednom godišnje. Ako je u obitelji zabilježena veća sklonost razvoju kožnih promjena ili je osoba ranije imala sumnju na tumoske kožne promjene, ti pregledi trebaju biti i češći, no to će preporučiti liječnik specijalist.

Madeži koje je dermatolog procijeni sumnjivima, potrebno je ukloniti. Više o uklanjanju madeža govori specijalist kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije Dražen Đurović, dr.med.

 

Promjena madeža

Stanice madeža se mogu mijenjati, a te promjene uglavnom su i vidljive. Uglavnom se radi o promjeni ruba madeža, boje i veličine madeža. Takve madeže nužno je ukloniti kirurškim putem, a uklonjeno tkivo potom se šalje na patohistološku obradu. To je jedini način za utvrđivanje prirode tkiva, odnosno da se ustanovi je li došlo do razvoja tumorskih promjena.

Najteži oblik tumora kože je melanom – zloćudan tumor kože i jedan od najagresivnijih vrsta tumora generalno. Nažalost, posljednjih godina broj melanoma u Hrvatskoj raste. Stoga je vrlo važno redovito pregledavati madeže i uklanjati one za koje se postavi sumnja na tumorske promjene.

 

Uklanjanje madeža

Madeži su tvorbe na površini kože, stoga ih je nužno ukloniti kirurškim putem. Zahvat traje oko pola sata i izvodi se uz primjenu lokalnog anestetika. Specijalist kirurgije madež uklanja, a na njegovom mjestu koža se šiva kako bi ostao najmanji mogući ožiljak. Do zarastanja, ožiljci su vrlo osjetljivi pa je važno zaštiti ih od sunca.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.