Promjene na koži: Aterom i lipom

virtualna 25.10.2022

„Aterom“ i „lipom“ brojnima zvuče kao pojmovi iz kemije, no zapravo se radi o jednoj od najčešćih promjena koje mogu zadesiti kožu. Mogu se pojaviti bilo gdje, osim na dlanovima i tabanima. Iako se većinom radi o isključivo estetskom problemu, važno ih je ukloniti kako ne bi uzrokovali zdravstvene probleme.

Sa specijalistom kirurgije, liječnikom Draženom Đurovićem, dr.med., razgovarali smo o ovoj temi. Pogledajte!

Aterom

Aterom je lojna žlijezda koja nastaje pojačanim lučenjem i formiranjem kapsule oko masnog sadržaja. Ova dobroćudna izraslina može biti različite veličine, od 5 mm do nekoliko centimetara. Najčešće se javljaju na licu, vratu, leđima gdje je koža prirodno masnija. Ateromi u većini slučajeva nisu bolni na dodir. U slučaju upale dolazi do boli, a koža oko njega je topla i crvena te može doći do curenja gnojnog sadržaja. Ateromi su učestala pojava u adolescentskim godinama, i to kod muškaraca. Iako izgledom podsjeća na akne, važno je naglasiti da se aterom ne smije istiskivati.

Lipom

Lipomi su nakupine masnog tkiva. Za razliku od ateroma koji su mnogo češći, lipomi se javljaju kod svega 1 % populacije.  Uglavnom su pravilnog i okruglog oblika, a umjesto kapsule je prisutna tanka ovojnica koja odvaja benigni čvorić od normalnog masnog tkiva.

Kirurško otklanjanje

Ako primijetite neobičnu izraslinu na tijelu, ne odgađajte posjet liječniku. Iako se u većini slučajeva radi o benignim tvorbama, rano liječenje uklonit će mogućnost komplikacija. U slučaju ateroma, osobe se često jave liječniku tek kad je prešao u upalno stanje. Tada izraslinu nije moguće odmah kirurški ukloniti, već tek kada upala splasne.

I aterome i lipome je nužno kirurški ukloniti. Riječ je o kratkom i jednostavnom zahvatu. Oporavak traje otprilike dva tjedna, ovisno o veličini i ozbiljnosti tvorevine.

Više doznajte u našoj ordinaciji Kirurgija.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.