Što je sindrom karpalnog kanala?

virtualna 17.10.2022

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala ili tunela čest je problem kod osoba koje puno vremena provode za računalom. Riječ je o stanju koje se javlja kad dođe do oštećenja i poremećene funkcije medijalnog živca koji se proteže rukom sve do dlana. Zbog toga ga je važno liječiti na vrijeme, kako ne bi došlo do nepovratnog oštećenja živca medianus.

Sve o tom sindromu objasnio nam je Dražen Đurović dr. med., iz zagrebačke Poliklinike Victus.

Koji su simptomi?

Početni simptomi su prolazni trnci u prstima tijekom noći ili ujutro, kasnije i cijeli dan. S vremenom se osoba žali na oticanje prstiju, smanjenje pokretljivosti i poremećaj osjetljivosti. Sindrom karpalnog tunela može se javiti na obje šake, a simptomi su obično izraženiji na dominantnoj ruci.

Koga pogađa?

Javlja se u odrasloj dobi, češće kod žena. Pojavi doprinose poslovi koji zahtijevaju ponavljane fleksije šale, ali je većinom je idiopatska. Rizični čimbenici su artritis zapešća, dijabetes, edem karpalnog tunela u trudnoći i slično.

Kako ga dijagnosticirati?

U nekim slučajevima nije lako utvrditi da se radi o sindromu karpalnog kanala. Jedan od načina za dijagnozu je Tinelov znak, a ponekad se provodi i ispitivanje provodljivosti medijanusa.

Kako se liječi?

Liječenju se pristupa ovisno o duljini trajanja simptoma, kao i intenzitetu pritiska na živac. Kod konzervativnog pristupa ručni zglob se imobilizira ortozom u neutralnom položaju tako da prsti ostaju slobodni. Ortoza se u početku nosi stalno tijekom dva do tri tjedna, a zatim, samo po noći. Od lijekova se primjenjuju analgetici i protuupalni lijekovi. Mogu se primijeniti i različite vrste fizikalne terapije kako bi se smanjio pritisak na živac (terapijski ultrazvuk, terapijski laser i sl.). U slučaju da konzervativno liječenje ne pomaže, primjenjuje se operativni zahvat. Riječ je o jednostavnoj operaciji koja najčešće rezultira dobrim oporavkom živca.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.