Kako se nosimo s posljedicama potresa?

virtualna 21.03.2021

Nedavne potrese na našem području možemo nazvati traumatskim događajima. Većina populacije reagirala je na njih te osjeća neke posljedice tih događaja.

Fantomski potresi

Neke osobe još uvijek osjećaju tzv. fantomske potrese te im je nelagodno vratiti se u svakodnevnu rutinu. Fantomski potres sa odnosi na osjećaj da se trese potres, makar se on ne događa. Nije neuobičajeno osjećati se ovako nakon ovakvih ekstremnih situacija. Nekim ljudima ovaj osjećaj prestane u nekoliko dana, dok nekima može ostati prisutan i puno duže.

Povratak u rutinu

Nakon traumatskih događaja, teško se vratiti u običajenu rutinu i nismo sigurni kako i odakle krenuti. Psihologinja doc.dr.sc. Anita Lauri Korajlija odgovorila je na sljedeća pitanja:

  • Često čujemo kako netko pita je li upravo bio potres ili se oni sami tresu. Zašto se to događa?
  • Kako si osoba koja i dalje osjeća intenzivan strah može olakšati svakodnevno funkcioniranje?
  • Neki ljudi se bolje nose, a neki lošije s doživljenom situacijom. Što kada se javi osjećaj krivnje ili manje vrijednosti zbog snažnije izraženog straha?

Svaka osoba drugačije reagira i to je posve u redu. Potrebno je dati si vremena za oporavak, u čemu može pomoći i kontakt sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.