Kronična upala uha: Kako ju prevenirati?

virtualna 23.04.2024

Svako dijete barem jednom preboli upalu uha, no ako je to ponavljajuća epizoda, onda svakako treba potražiti savjet otorinolaringologa. Jedan od vodećih stručnjaka u tom području je dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspec. audiologije. Kronična upala uha i prevencija iste, tema je ovog videa:


Komplikacije upale uha

Postupak koji se često doživljava kao komplikacija zapravo je prirodni tijek upale srednjeg uha. Radi se o miringotomiji, poznatoj i kao paracenteza, koja se primjenjuje kod djece s upalom uha koja ne prolazi unutar 48 sati. Već se, naprotiv, pogoršava. Umjesto čekanja spontanog perforiranja bubnjića, intervenira se stvaranjem male perforacije radi ispuštanja tekućine iz uha. Time se većinom uspješno zaustave simptomi i sprečavaju ozbiljnije komplikacije. Miringotomija se radi u općoj anesteziji. Uključuje rezanje bubnjića radi evakuacije tekućine, te cjevčice s ciljem dreniranja sadržaja unutar uha. Time se sprječava nakupljanje gnojnog sadržaja. Ventilacijska cjevčica sama ispadne nakon šest do 12 mjeseci.

Inače, bubnjić ima važnu ulogu:

  •  Štiti i prenosi zvuk u obliku vibracija koje se prenose u srednje i unutarnje uho
  • Djeluje kao barijera između zvukovoda i srednjeg uha
  • Čuva srednje uho od nečistoće i bakterija
  •  Čuva od infekcija

Funkcija Eustahijeve cijevi

Jedan od čestih razloga za posjet liječniku zbog problema je situacija u kojoj dijete ne pokazuje znakove bolesti, ali ne čuje. To je također kronična upala uha. Odnosno, svrstava se u upalu srednjeg uha. Ovdje ne govorimo o infekciji ili anatomskim deformitetima, već o poremećaju ventilacije uha zbog loše funkcije Eustahijeve tube. To može rezultirati nakupljanjem tekućine u srednjem uhu, što djeluje kao jastuk, prigušujući zvukove i uzrokujući poteškoće u slušanju. To je često primjetno kroz ponavljanje ili smanjenje interakcije s okolinom.

  • VAŽNO: Glavna funkcija Eustahijeve cijevi je osigurati provjetravanje prostora srednjeg uha radi izjednačavanja vanjskog pritiska zraka s pritiskom unutar srednjeg uha. To je ključno za održavanje normalne funkcije sluha i ravnoteže.

Dijagnostički postupak poput timpanometrije može otkriti prisutnost tekućine i pritisak u uhu te olakšati odabir terapije, uključujući i miringotomiju, ako je potrebno. Timpanogram u obliku krivulje prikazuje koliko se slušnog kanala odvija u bubnjić. Kod zdravog uha, refleksija zvuka će biti mala. Odnosno, kod urednog nalaza timpanogram ima oblik šatora kao slovo A.

Kronična upala uha – simptomi koje ne treba ignorirati

U nekim slučajevima, posebno kad je dugotrajno negativan tlak u uhu prisutan mjesecima ili godinama, postoji rizik od atelektaze bubnjišta. Posljedično se može javiti kronična upala uha u odrasloj dobi, ali i trajno oštećenje sluha. Stoga je važno reagirati na znakove poremećaja sluha kod djece kako bi se pružila odgovarajuća terapija i spriječile ozbiljnije komplikacije u budućnosti.

Neliječene upale uha mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput trajnog gubitka sluha, problema s govorom i infekcijama u drugim dijelovima glave. Reakcija na znakove poremećaja sluha kod djece ključna je za sprječavanje dugoročnih problema. Djeca koja pokazuju znakove kao što su traženje ponavljanja, poteškoće u praćenju sadržaja ili slabije performanse u školi trebaju biti temeljito pregledana kako bi se utvrdilo je li potreban specijalizirani tretman, ali i prevenirala kronična upala uha.

Kroz pravovremeno prepoznavanje i liječenje, moguće je poboljšati kvalitetu života djece koja se suočavaju s problemima sluha i smanjiti rizik od dugoročnih komplikacija. Stoga je važno educirati roditelje i ostale skrbnike o znakovima i simptomima poremećaja sluha te ih potaknuti da potraže medicinsku pomoć ako primijete bilo kakve promjene u ponašanju ili razvoju svog mališana koje bi mogle ukazivati na probleme sa sluhom.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.