MedSpot #2broj

virtualna 09.03.2023

“Bubrezi su poput osoblja u pozadini restorana – ako sve dobro radi, nitko ne obraća pažnju na njih. Ali kada ne rade dobro, cijeli svijet to primijeti”.
S ciljem edukacije i podizanja svijesti o navedenome, u drugom broju časopisa MedSpot razgovaramo o zdravlju i bolestima bubrega. Zašto je to važno?

Bubrezi su vitalni organi koji imaju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela, održavanju ravnoteže elektrolita, proizvodnji hormona koji reguliraju krvni tlak i stvaranju crvenih krvnih stanica. Usprkos važnosti ovog organa, bolest bubrega u javnosti je i dalje relativno nepoznat pojam.

Pročitajte MedSpot

Kronična bubrežna bolest, prema procjenama javlja se u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta. Svjetske organizacije upozoravaju da smrtnost od raste iz godine u godinu te se predviđa da će do 2040. kronična bubrežna bolest biti peti vodeći uzrok smrti u svijetu. Nedostatak svijesti može imati ozbiljne posljedice. Razgovarajući o toj temi, možemo povećati svijest o važnosti zdravlja bubrega, potaknuti rano otkrivanje i smanjiti stigmu o bolestima bubrega.

Inspirativnu priču o tome kako je iz liječničkih cipela ušao u one vlastitih pacijenata, s nama je u velikom intervjuu podijelio dr. Branimir Vurušić, nefrolog koji je završio na dijalizi. Bolest bubrega zahvaća i dječju populaciju, a koji su simptomi i kako se liječi otkrila je vlasnika Poliklinike za dječje bolesti Helena prof.dr.sc. Andrea Cvitković Roić.

Jeste li znali da se pojedine osobe rode s nešto drugačijim bubrezima? Sve to doznajte u članku u kojem donosimo 10 zanimljivih činjenica o bubrezima. Također ćemo vas upoznati s procesom dijalize. Ani Papeš bubreg je transplantiran kad je imala svega šest godina i trajao je 27 godina. S nama je podijelila kako izgleda život s kroničnom bolešću bubrega. I to je tek dio tema koje smo pripremili za vas s ciljem da bubrezima pružimo pažnju koju zaslužuju.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.